Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди днес програмите

...
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди днес програмите
Коментари Харесай

Димитър Илиев утвърди програмите на ММС в областта на спорта за високи постижения за догодина

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди през днешния ден стратегиите на ММС в региона на спорта за високи достижения за следващата година. Спортните федерации ще могат да аплайват с планове по тях до 1 декември т.г. като по този метод спортистите ще започват подготовката си следващата година в точния момент без спирания в провеждането ѝ.

Нов миг е, че от следващата година ще се ползват три обособени съществени стратегии за финансово подкрепяне на спортните федерации в региона на спорта за високи достижения. Това са: Програмата за олимпийска подготовка, Програмата за спорт за високи достижения за олимпийски спортове и Програмата за спорт за високи достижения за неолимпийски спортове.

Целта е да се подчертава върху олимпийската подготовка на спортистите със извоювани квоти и върху спортистите ни с действителни благоприятни условия за присъединяване в идните Летни олимпийски игри в Париж 2024. С плануваното нарастване на бюджетните средства на ММС следващата година трите стратегии ще разполагат с обособени бюджети съгласно своята съществена цел. Досега съществуваше една обща стратегия с три посоки.

Според стратегиите с 27% повече ще са месечните средства за подготовка на спортистите като оптималната сума ще доближи 3800 лева при 3000 лева все още за спортистите с обезпечени квоти. В посочените стратегии спортовете са групирани, съгласно постигнатите от тях резултати през 2023 година и целия олимпийски цикъл (от 2021 година до сегашния момент).

По новата стратегия за неолимпийски спортове от следващата година могат да аплайват всички федерации за неолимпийски спортове, които дават отговор на условията на закона да имат 15 вписани клуба в регистъра на спортните клубове и имат призово класиране от последно извършените международни или европейски шампионати.

Подобрена е и съпътстващата стратегия за кадрово обезпечаване (тя се отнася както за олимпийските спортове, по този начин и за неолимпийските), като в нея се залага 15-процентно нарастване на възнагражденията на треньорите и техните екипи. Конкретно при треньорите оптималното финансиране от ММС може да доближи 3900 лева месечно при таван от 3400 лева до момента. Освен това се дава опция от програмата финансово подкрепяне да получават също: спомагателни треньори и длъжностни лица като втори народен треньор, кондиционен треньор, психолог, експерт по научно-приложна активност.

Тази година ММС отпусна спомагателни средства на федерациите по олимпийски спортове и на федерациите по неолимпийски спортове, с които бяха покрити декларираните от тях потребности за в допълнение подкрепяне за по-добра активност в името на българския спорт.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР