Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев отговори в понеделник

...
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев отговори в понеделник
Коментари Харесай

Кой лъже за „Арена Бургас“?

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев отговори в понеделник на питането на депутата от ПП-ДБ Антоанета Цонева за положението на спортната зала „ Арена Бургас “. Според оповестеното публично мнение на ММС обстановката в бургаската зала е сериозна. От отговора на министъра на „ Промяната ” до депутата на „ Промяната ” излиза, че оборудването е „ фон “ и в него сега не могат да се провеждат безпроблемно други надпревари, с изключение на по спортна гимнастика. В този звук е и сериозната позиция на „ Да, България ”.

Вчера, обаче се организира съвещание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, на която участва и министърът на спорта. По време на блиц-контрола някогашният състезателен министър и народен представител от ГЕРБ-СДС Красен Кралев прочете писмо от изпълнителния шеф на сдружението „ Академика “, в чиито активи е залата. Петър Петров е изпратил това писмо до кмета на Община Бургас Димитър Николов.

 16 ноември 2023, 09:56

Красен Кралев хвана в неистина спортния министър от „ Промяната ” (ВИДЕО)

„ Ще обясня за какво писмото е изпратено до там, тъй като това липсваше във вашия отговор. Община Бургас е институцията, която е провела публичната поръчка за създаване на залата. Проектът е общински и получава финансиране от бюджета през 2014 година. След това сдружението „ Академика 2011 “ става вложител в този план като получава и собствеността върху залата посредством осъществен апорт от Община Бургас. Тоест от там е направена поръчката, а сдружението е вложител, който по-късно дава отговор за осъществяването на обекта ”, изясни Кралев.

И добави: „ За информация ще ви дам, че „ Арена Бургас “ е по-голяма като повърхност и структура от „ Арена Армеец “ в София. Залата в столицата е издигната за 110 милиона лв., а тази в Бургас – за 65 милиона с съоръжение. Като съпоставяме цената би трябвало да сме правилни. ” В писмото от „ Академика ” има съществени разминавания с отчета на ММС, който е представен в отговора до Антоанета Цонева.

Красен Кралев предложи на идващото съвещание на Комисията за младежта и спорта да бъде извикан изпълнителният шеф на „ Академика “ Петър Петров, който да отговори на всички въпроси за „ Арена Бургас “.

Според някогашния състезателен министър картината, обрисувана от ММС става напълно друга след позицията на „ Академика ”. От министерството настояват, че „ залата все още не може да приема надпревари по баскетбол, волейбол или лека атлетика. Изготвените при поръчката механически спецификации са непълни или неточни, заради което част от доставеното съоръжение не може да се употребява за интернационалните надпревари. Констатирани са пропуски в подписания контракт по отношение на неговия обсег и критерии за избор на спортно съоръжение. Пропуските оказват отрицателно въздействие върху резултатите от осъществяването на контракта за доставка на спортно съоръжение “.

От писмото на шефа на „ Академика “ обаче се схваща, че при направената инспекция доставените уреди въобще не са били разпечатани за одита на ММС . И разумно изниква въпросът по какъв начин по този начин е установено, че документите не дават отговор без въобще да бъдат прегледани оборудванията? Има ли протокол от този одит и там разказано ли е какви тъкмо са нередностите и по какъв начин са установени? Прегледани ли са всички уреди и съответните документи? И дали всичко това не е направено съзнателно, с цел да се хвърлят безпочвени обвинявания върху построяването и стопанисването на „ Арена Бургас “?

Оказва се, че всяка федерация е дала през 2020 година (когато е оповестена поръчката за доставка) спецификацията на всичко, от което се нуждае за осъществяване на спортни надпревари в залата. Всичко належащо е доставено и има съответните документи от компаниите производителки. „ Залата в Бургас има налично съоръжение за осъществяване на редица надпревари. Всяко едно нещо е със документ от фирмата-производител. Към 2020 година, когато е откривана процедура по търсене на компания снабдител на спортно съоръжение е имало условия то да бъде професионално и сертифицирано “, написа в писмото на шефа на „ Академика “. С което се оборва тезата на ММС, че неналичието на подобаващи уреди е спънка за провеждането на надпревари в „ Арена Бургас “ в множеството спортове все още.

В отговора на ММС до питането на депутатката Цонева се показва съответно за всеки спорт какви са пречките за провеждането на надпревари.

„ ВОЛЕЙБОЛ – съгласно специалистите на БФВ настилката не разрешава осъществяване на надпревари на европейско и международно равнище. Самата зала не разрешава никакви волейболни срещи, тъй като бетонът не е разпробит, не са инсталирани ботушите на волейболните колове.

ЛЕКА АТЛЕТИКА – настилката липсва, което значи, че няма писта и не може да се организира нито тренировки, нито надпревари.

БАСКЕТБОЛ – кошовете не дават отговор за условията даже за мачовете от държавното състезание по баскетбол, което стана ясно още при откриването ѝ. Понастоящем Черноморец (Бургас) играе в остарялата си зала “.

В писмото на шефа на „ Академика “ до кмета на Бургас обаче се потвърждава, че горното не дава отговор на истината. Ето какво написа Петър Петров за всеки един от посочените спортове:

ВОЛЕЙБОЛ: След нужното шлайфане на пода в главната зала ще се разпробият нужните места от компанията снабдител на оборудването, с цел да може да се сглоби настилката за волейбол. От Федерацията по волейбол са декларирали, че доставеното съоръжение подхожда като количество, само със забележка,че не е инсталирано, само че както споделих след шлайфа, ще бъде разпробит бетона, ще се инсталират ботушите за волейболни колове и ще бъде инсталирана дървената модулна настилка, която също би трябвало да бъде центрирана. Има потребност от закупуване на мрежа за волейбол 2 броя с размери на квадратчета 4,5см х 4,5см.

ЛЕКА АТЛЕТИКА: Модулната система за лека атлетика ще бъде съединена също след въпросното шлайфане, след което ще бъде центрирана и сертифицирана от представители на компания „ МОНДО “. От Федерацията по лека атлетика ще бъдат поканени да ревизират модулната система, с цел да бъдат уверени, че могат да аплайват за редица надпревари.

БАСКЕТБОЛ: От Федерацията по баскетбол бяха установени „ образни “ забележки по кошовете, за които кошове имаме документи, които ползвам към това писмо, с които се подсигурява, че оборудването е професионално към датата на оповестяване на поръчката за съоръжение. Фирмата-изпълнител беше потърсена за премахване на дребни забележки по оборудването на баскетбол, установени след одита, които бяха отстранени в най-кратки периоди от тяхна страна. ”

В последна сметка се оказва, че оборудването за всички спортове е налично, складирано е в подготвителната зала и се охранява от СОТ. В момента се прави шлайфане на главната зала, като след неговото довеждане докрай (в къси срокове) и оборудванията ще бъдат инсталирани и сертифицирани. Това ще разреши „ Арена Бургас “ да поема разнообразни спортни мероприятия.

Нещо повече – измежду всички спортни федерации е направено изследване какво им е нужно и належащо, с цел да може да се организират интернационалните и международни надпревари в Бургас. Цялата информация е събрана и сега се прави инспекция на наличното съоръжение в залата, с цел да се ревизира – в случай че нещо липсва, то да се набави в най-кратки периоди.

Оказва се, че в действителност ситуацията в „ Арена Бургас “ не е по този начин трагично, както бе обрисувано от министър Димитър Илиев. В залата скоро ще могат да се организират надпревари от най-голям сан и спортните федерации може да аплайват за семейства в идващите години.

За непредубедения фен остава чувството за „ интензивно мероприятие “ от страна на ПП-ДБ. Техен народен представител пита техен министър, който отново изяснява какъв брой зле се е ръководел спортът по време на държавните управления на Бойко Борисов... Нищо, че тогава бяха вложени над 500 милиона лв. в спортна инфраструктура, а на доста места в България спортистите и до през днешния ден се радват на съвременна база...

Още повече, че за всички в спортния бранш е известно, че при предходния министър на „ Промяната ” Радостин Василев спортът беше изцяло блокиран.

Ето какво написа шефът на „ Академика ” за направеното по време на кабинета „ Кирил Петков ”:

„ След встъпването ми в служба на 31.08.2022 година като изпълнителен шеф на Академика 2011 ЕАД, обстановката, която заварих от предходното управление, назначено от някогашния министър на младежта и спорта – тогава Радостин Василев, беше следната – не беше довършена  залата в Бургас, нямаше строително-монтажни работи и нищо не се случваше там. ”


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР