Министърът на културата Роберто Алвим беше отстранен от поста, след

...
Министърът на културата Роберто Алвим беше отстранен от поста, след
Коментари Харесай

Уволниха бразилския министър на културата заради нацистки скандал

Министърът на културата Роберто Алвим беше отхвърлен от поста, откакто в своя тирада цитира шефа на нацистката агитация Йозеф Гьобелс, съобщи " Гардиан ".

В свое изказване Алвим оповестява за основаването на нова национална премия за бразилско изкуство. То обаче е направено на фона на музика на Рихард Вагнер - обичаният композитор на Адолф Хитлер.

А бразилският министър употребява съвсем безусловно цели пасажи от тирада на Гьобелс за немското изкуство от 1933 година

Случаят провокира гневна дискусия, остри реакции и апели за оставка.

" Когато културата се разболее, хората също се разболяват ", споделя Алвим в речта си.

След като съобщи, че думите му са били просто съвпадане, Алвим въпреки всичко беше заставен да се отдръпна от поста.

От встъпването си в служба предходната година Болсонаро неведнъж е подложен на критика от съперници за това, че упорства за консервативна християнска културна стратегия, като в същото време понижава финансирането на планове за изкуства и кино.

" Министърът на културата е минал линията. Недопустимо е. Бразилското държавно управление би трябвало незабавно да го в профил от служба ", съобщи Родриго Майя, ръководител на долната камара на дясната партия Демократи.

Алвим поема работата единствено през ноември предходната година, като преди този момент е подложен на критика, че предизвиква абортите и сатанизма. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР