Министърът на културата чака предложения за маломерни паралелкиХлапетата с изявени

...
Министърът на културата чака предложения за маломерни паралелкиХлапетата с изявени
Коментари Харесай

Деца таланти тръгват в първи клас на 5 години

Министърът на културата чака оферти за маломерни паралелки


Хлапетата с изявени гении ще могат да аплайват и да се записват в първи клас в учебните заведения по изкуствата и на 5 години.

Това излиза наяве от промени и допълнения в наредбите за приемане и пренасяне на деца и възпитаници в учебните заведения по културата и по изкуствата, които бяха оповестени през вчерашния ден в Портала за публични съвещания. “С промените се обезпечава опция на деца, които навършват 6 години в годината на кандидатстване да се явяват на изпити за инспекция на качествата за банкет в първи клас в учебните заведения по изкуствата ”, разясниха пред “Труд ” от министерството на културата. И допълниха, че измененията запълват празнината от няколко месеца, които до в този момент бяха лимитирани със период, че децата могат да аплайват единствено, в случай че до 15 септември са шестгодишни.

В претекстовете за поправките е маркирано, че ще се понижи и административната тежест при подаване на документите за кандидатстване.

Създава се нов текст, който регламентира крайния период за показване на стимулирани оферти от шефовете на учебни заведения за одобряване на маломерни паралелки и групи от министъра на културата.

По предложение на учебните заведения по изкуствата претендентите за компетентност “Арфа ” ще поставят изпит по специалността и ще се класират въз основа на оценката от изпита по музикален инструмент, защото образованието по специалността арфа стартира още от първи клас. Така отпада специфичният ред за класиране и приемане на възпитаници по специалността “Арфа ” за пети клас с изпит единствено по солфеж, без полагане на изпит по музикален инструмент.

Училищата с народен статут за образование по изкуства и просвета в страната са 23.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР