Министърът на културата Боил Банов ще участва в отбелязването на

...
Министърът на културата Боил Банов ще участва в отбелязването на
Коментари Харесай

Боил Банов ще участва в отбелязването на 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

Министърът на културата Боил Банов ще взе участие в отбелязването на 150-годишнината на българската православна черква „ Св. Св. Константин и Елена” в Одрин, Република Турция.

Той ще бъде придружаван от началника на кабинета си Ваня Бедрова, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата. Честването ще се състои на 29 септември, неделя, от 10 ч. Организатори на събитието са Генералното консулство на Р. България в Одрин, взаимно с Фондацията на православните църкви на Българската Екзархия в Истанбул. Ще бъде отслужена тържествена света литургия, а присъединяване в празничния ден ще вземат и публични лица от двете страни, дейци на културата и науката, представители на Съюза на тракийските сдружения в България, както и доста българи.

Храмът „ Св. Св. Константин и Елена” в гр. Одрин е издигнат през 1869 година със средства, събрани от родолюбивите българи, населявали града по това време. Той е бил една от четирите български църкви, съществували в края на XIX в. и началото на XX век в регионите с българско население в Одрин. Храмът е бил настоящ доникъде на 40-те години на XX в. Основно реставриран със съдействието и експертната помощ на българската страна и отворен още веднъж за гости е на 14 септември 2008 година През 2010 година в двора на църквата е подложен монумент на първия български екзарх в новата ни история – Екзарх Антим I.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР