Министърът на културата Боил Банов ще се запознае с последните

...
Министърът на културата Боил Банов ще се запознае с последните
Коментари Харесай

Боил Банов ще се запознае с последните открития при разкопките на царската гробница край с. Маноле

Министърът на културата Боил Банов ще се запознае с последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле. Находките ще показа археологът и шеф на Регионалния археологически музей - Пловдив доцент доктор Костадин Кисьов. Поканен на събитието е и министър-председателят Бойко Борисов, оповестиха от пресцентъра на министерството на културата.

През последната седмица в могилата „ Мал тепе “ край с. Маноле екипът археолози откри колосален гробен комплекс, който следва да бъде оголен. Неговото изследване ще съставлява извънреден принос в археологическата просвета и международното културно завещание. Гробен комплекс с такива размери досега не е прочут в България и прилежащите Балкански страни.

Откритите до в този момент глинобитна сграда, паметни ями към могилата и депонираните в тях блага, в това число и огромен брой римски монети, датират могилата на този стадий от разкопките в средата на III век.

Могила „ Мал тепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е записана и разказана за пръв път от брататя Шкорпил. Диаметърът е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са употребявани близо 80 000 кубически метра пръст.

Археологическите изследвания на могилата се организират към този момент втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР