Министърът на културата Боил Банов се срещна със своя колега,

...
Министърът на културата Боил Банов се срещна със своя колега,
Коментари Харесай

Общи проекти между България и Черна гора обсъдиха министрите на културата

Министърът на културата Боил Банов се срещна със своя сътрудник, министъра на културата на Черна гора Александър Богданович през днешния ден, 25 юли 2019 година Срещата се организира в историческата столица Цетине.

По време на диалога беше разисквано разширението на връзките сред двете страни в региона на културните и креативен промишлености. Декларирана беше и подготвеност за подпомагане по пътя към участието на Черна гора в Европейския съюз. Министър Боил Банов поздрави домакина си за постигнатия прогрес в преговорния развой и особено за краткотрайното затваряне на главата „ Образование и просвета “.

В резултат от срещата се основава обща работна група сред двете министерства на културата, която ще си партнира по реализация на съответни взаимни планове, в това число по линия на самодейността „ Международно съдействие за развиване “. Първата среща на работната група ще се състои през месец септември в гр. София. Експертите ще работят и по основаването на нова стратегия с тригодишен период на деяние, в която да бъдат включени съответни участия и събития.

Министър Банов акцентира, че би трябвало да има директна самолетна линия сред България и Черна гора и ще работи в поддръжка на тези старания. Това е нещо наложително, с цел да развиваме сполучливо културния туризъм, стопанската система, другарството сред хората и за сполучливата реализацията на общите ни планове, сподели министър Банов.

Страните регистрираха ползотворната замяна на опит както във връзка с в този момент съществуващите стратегии - „ Творческа Европа “ и „ Европа за жителите “, по този начин и по Спогодбата в региона на културата от 2015 година Тя регламентира опциите за взаимни начинания в региона на театъра, литературата, книгоиздаването, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, нематериалното културно завещание, киното, музиката и танца. Като нов член на Европейската мрежа за литература и преводи „ Традуки “, България се надява да употребява опита и съдействието на Черна гора за поощряване на директните контакти сред издателствата, преводачите и националните панаири на книгата. България и Черна гора си сътрудничат интензивно и по линия на Международната фондация „ Форум на славянските култури”.

В резултат на целта, който си сложи Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година за извеждане на напред във времето на политиката със Западните Балкани и ролята на културата във външните връзки, съдействието сред страните от района получиха нов подтик за развиване. По време на Председателството бе засилено съдействие сред министрите на културата от Югоизточна Европа и призната концепцията за основаване на общ фонд за поддръжка на културния продан сред страните от района.

На срещата в Министерството на културата на Черна гора участваха и Н. Пр. госпожа Меглена Плугчиева, ексклузивен и пълномощен дипломат на страната ни в Подгорица и Петър Миладинов, шеф на дирекция „ Международно съдействие, европейски планове и районни действия “ в МК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР