Министърът на културата Боил Банов съобщи по време на брифинг

...
Министърът на културата Боил Банов съобщи по време на брифинг
Коментари Харесай

Министерство на културата отпуска 12 млн. лв. за подпомагне на творците

Министърът на културата Боил Банов заяви по време на брифинг през днешния ден, че 12 млн. лева от антикризисините средства в региона на културата, които са на обща стойност 15 млн. лева, ще бъдат дадени за основаване на независими планове от създатели от всички жанрове с условие да са свързани с България и да могат да са налични онлайн.

„ Те ще са за самостоятелни планове за създатели на свободна процедура. 3 000 индивида ще показват своите планове и ще получат по 4 000 лева на план. Това са дребни, единични планове, като те имат главно две основни функционалности, отвън свободата на мисълта и полета на всеки създател в метода, по който избира да се изяви.

Първо, да бъдат работени върху българска литература, драматургия, лирика, романи, български творби на изкуството. Ако са картини, свързани с България, т.е. напълно в границите на безспорната независимост, която имат плановете, това ще бъде единственото условие – да се работи върху неща, свързани с нашата татковина. Второто е, каквото преценяват, да бъде показано в онлайн наличие, с цел да може да бъде качено в канала на Министерство на културата в YouTube “, изясни той.

Средствата са част от 15-те млн. лева, които през вчерашния ден бяха утвърдени от Министерски съвет като част от новия пакет антикризисни социално-икономически ограничения. Банов дефинира ограниченията като невиждани и уточни, че те носят задоволство на всички, които работят в комплицираната и непредвидима обстановка за поддръжка на българската просвета и създатели.

За подкрепяне на частни културни организации в региона на изкуствата ще бъдат отделени спомагателни 1,5 млн. лева от антикризисините средства, до момента по тази стратегия са били планувани 1,5 млн. лева, което прави общата й стойност 3 млн. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР