Министърът на културата Боил Банов представи четвъртата смяна в ръководството

...
Министърът на културата Боил Банов представи четвъртата смяна в ръководството
Коментари Харесай

Вечерни новини


Министърът на културата Боил Банов показа четвъртата промяна в управлението на двореца в границите на седмица

Започна демонтирането на паметника на НДК

Общинската компания " Софинвест " стартира демонтирането на паметника " 1300 години България " пред НДК в София в понеделник. От осведомителната табела се схваща, че сдружението има период от 30 дни да отстрани паметника. Кметът Йорданка Фандъкова беше дала обещание това да стане през лятото, откакто създателят Валентин Старчев и общински съветници от Българска социалистическа партия несполучливо апелираха решението на Софийския общински съвет, взето през 2014 година, пред съда. Съюзът на художниците в намерено писмо се възпротиви на премахването на паметника. Имаше и акция на дребна група жители против премахването на монумент, който от години стои порутен на площада на НДК.
350
млн. лв. по стратегия " Наука и обучение за образован напредък " са застрашени, откакто Върховен административен съд постанови, че търгът за избор на оценители на плановете за научни центрове е преустановен непозволено от МОН през февруари. Причината за прекъсването бе, че претендентите не предложиха способени оценители. После МОН стартира процедура за непосредствено набиране на учени оценители, като тя бе съгласувана с Европейска комисия и беше два пъти по-евтина.
Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще провежда търга за медикаменти за онкологично лекуване. Това сподели подуправителят на НЗОК Димитър Петров след съвещание на надзорния съвет на институцията, оповестява Българска телеграфна агенция. Сега тези действия се вършат от лечебните заведения. След търга здравната каса ще би трябвало да подписа контракт с търговеца на едро. Очаква се търгът да бъде през есента, а през януари следващата година към този момент да има контракти с търговците на едро. Болниците ще са длъжни да възнамеряват оптимално медикаментите, които употребяват за лекуване на онкологични болести. Това може да се прави посредством ръчни, полуавтоматизирани или автоматизирани смесители за разтворите. По думите на Петров това е технология за по-добро обмисляне, от която се чака на месец да бъдат спестявани 1-2 млн. лева

Отново има напрежение в мангановата мина " Оброчище ", макар че министър председателят Бойко Борисов персонално се ангажира с проблема на миньорите и потеглиха инспекции на прокуратурата, полицията, инспекцията по труда, Национална агенция за приходите и Министерството на енергетиката. Работниците към момента не са получили трудовите си хонорари за май, предава БНР. Миньорите приготвят групов иск против концесионера на мината " Евроманган " поради неспазването на груповия трудов контракт. Той беше подписан на 5 април тази година след следващия митинг. В понеделник заран миньорите от рудник " Оброчище " не бяха позволени да слязат в галериите, защото управлението на мината се притеснява от подновяването на стачката им подземен поради следващото закъснение на трудовите им хонорари и ваучерите за храна.

Електроразпределителното сдружение ЕВН разгласи, че ще запорира банковите сметки и други вземания на старозагорската УМБАЛ " Проф. доктор Ст. Киркович ". Болничното заведение не е плащало постоянно сметките си за ток, като от 2013 година до момента е натрупало дълг от 3.2 млн. лева, оповестиха от ЕВН. Болницата е най-големият дебитор на сдружението. За да не се стига до риск за активността му, от ЕВН са решили да пристъпят към наложително събиране на дължимите им пари. Токът в болничното заведение няма да бъде спиран, акцентират от електроразпределителното сдружение. Те прецизират, че насъбраните 3.2 млн. лева отговорности включват обезщетение за веселба, законна рента и разноски по правосъдни и изпълнителни производства. Има и влезнали в действие пет правосъдни решения, които откриват неплатените сметки за ток. От ЕВН настояват, че са водили обширна преписка, като даже са сключвани спогодби за разсрочване. Заплатените суми обаче не били задоволителни да покрият и настоящите отговорности за доставена електрическа сила.

Калоян Топалов желае да бъде уволнена една от заместничките на Владимира Янева. Бившата зам.-шефка на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева по времето, когато ръководител бе Владимира Янева, подменяла протоколи от правосъдни съвещания по 2-3 пъти, без да изясни за какво се постанова това; присъединявала такива с месеци, даже с години закъснение; умишлено лишавала страни по каузи от достъп до материалите по тях; отлагала е съвещания поради здравословни проблеми, само че не всеки път представяла документ за това. Заради тези нарушавания предходната седмица във Висшия правосъден съвет (ВСС) е постъпило следващото предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Крънчева от ръководителя на съда Калоян Топалов. Този път той желае уволнението й, осведоми " Правен свят ".

Трима души са арестувани след най-големия митинг против ромската махала в Асеновград, провел се в неделя вечерта. Сред задържаните е и Петър Низамов-Перата, който бе разгласен за търсене, откакто атакува оператора на Би Ти Ви Петър Джанаваров. Това разгласи в понеделник шефът на пловдивската полиция Атанас Илков. По думите му Перата е бил арестуван късно през нощта в родния му Бургас. По време на петия подред митинг поради нападнатите от роми гребци предишния понеделник в Асеновград се събраха над 5000 души. В шествието участваха хора от цялата страна, измежду които се открояваха рокери и футболни почитатели. По-сериозно напрежение имаше пред полицейските сили, преграждащи две от улиците към ромската махала, където група протестиращи започнаха да хвърлят бутилки, само че до конфликти с униформените по този начин и не се стигна.

Бизнес

Райфайзенбанк стартира стажантска стратегия
Райфайзенбанк (България) стартира годишната си стажантска стратегия, оповестиха от банката. Програмата е за студенти и млади експерти без опит. Банката ще одобри стажанти в областите банкиране на дребно, корпоративно банкиране, ръководство на риска, интервенции и в клоновата мрежа в страната. Програмата за студенти им дава опция да проведат къса 45-дневна процедура. Програмата за млади експерти без опит предлага шестмесечен заплатен стаж на трудов контракт, през който ще могат да бъдат приложени на процедура получените в университета теоретични познания и да се придобие опит. Участието и в двете стратегии дава опция и за начало на кариерата в банката. Райфайзенбанк провежда стажантски стратегии от 2004 година, като досега са се обучавали над 1000 стажанти, като повече от 50% от тях са били назначени на непрекъсната работа в банката.

" Евроинс иншурънс груп " усили ценовата оферта за акции на " Евроинс "
" Евроинс иншурънс груп " усили за повторно препоръчаната цена за акциите на застрахователното сдружение " Евроинс ", като вместо първичните 1.26 лева на акция предложителят към този момент дава 1.30 лева на брой, излиза наяве от известие, публикувано посредством БФБ - София, и представено от investor.bg. В началото на април групата усили до 90.7% акционерното си присъединяване в застрахователното сдружение, като разгласи, че има намерение да го отпише от Българската фондова борса, в случай че предлагането бъде признато. Първата препоръчана цена за акциите на миноритарните акционери беше 1.266 лева на брой. В средата на юни ЕИГ разгласи, че е нараснала препоръчаната цена, въпреки и минимално, до 1.27 лева

" Хонда " и " Хитачи " ще вършат взаимно мотори за електрически автомобили
Японските компании " Хонда " и " Хитачи " оповестиха в понеделник основаването на взаимна компания, която ще създава и продава мотори за електрически автомобили. Фирмата е кръстена Hitachi Automotive Electric Motor Systems и ще получи финансиране от префектура Ибараки. Делът на " Хитачи " в нея е 51%, а този на " Хонда " 49%. За президент на взаимното сдружение е назначен Нобору Ямагучи.

Първите коли Model 3 на Tesla ще бъдат доставени в края на юли
Американският производител на електрически автомобили Tesla ще стартира да доставя дълго чаканата си нова кола Model 3 EV този месец, както беше заречен. Главният изпълнителен шеф Илън Мъск написа в Twitter, че първите 30 автомобила от този модел ще отидат при новите си притежатели на 28 юли, написа investor.bg. Той добави, че производството ще пораства експоненциално, тъй че през август броят на колите да доближи 100, а през септември – над 1500. До декември компанията ще създава по 20 хиляди коли месечно, изясни Мъск в обособен туит. Крайната цел е производството на до 10 хиляди коли на седмица до 2018 година

Стокхолмският арбитраж присъди 1.7 милиарда $ на " Газпром " по делото с " Нафтогаз "
Арбитражният съд в Стокхолм присъди 1.7 милиарда $ за " Газпром " по делото против украинската " Нафтогаз ". Руският колос обаче има желание да апелира сумата, излиза наяве от конференция на ръководителят на " Газпром " Алексей Милер. Според него причините на съдиите не са задоволителни, показва ТАСС. Руската компания ще апелира решението пред Апелативния съд на Швеция, добавя организацията.
" Газпром " и " Нафтогаз " заведоха насрещни искове в Арбитражния съд в Швеция на стойност милиарди долари. През май институцията анулира клаузата take or pay, която е обичайната в съветските енергийни контракти, както и възбраната за реекспорт. В началото на годината " Газпром " изпрати сметка на Украйна за 5.31 милиарда $ по силата на контракта и клаузата " ake or pay, която планува закупуването на избраните в контракта количества природен газ. Украйна не купува газ непосредствено от " Газпром " от ноември 2015 година На базата на това решение от " Нафтогаз " са уверени, че не дължат нищо на съветската компания. От украинската компания показват, че в решението на Стокхолмския съд не е посочена сума за заплащане.

Samsung пуска нов телефон с елементи от проваления Galaxy Note
Samsung пуска нов телефон, употребявайки елементи от своя Galaxy Note 7, който беше спрян от произвеждане след проблеми с батерията, довели до възпламеняване на някои устройства. Компанията разгласи, че Note Fan Edition ще сведе до най-малко въздействието върху околната среда. Телефонът ще се продава единствено в Южна Корея от 7 юли, с по-безопасна и по-малка батерия, написа BBC. Samsung спря производството на своя съперник на iPhone в края на предходната година след неприятното евакуиране от пазарите и наново стартиране. Около 2.5 млн. телефона от този момент бяха изтеглени от пазара. Новият телефон включва съставни елементи от тези устройства, както и неизползвани елементи, които Samsung има на склад. Природозащитниците оказват напън върху компанията да употребява наново съставените елементи на Galaxy Note 7, с цел да понижи количеството на така наречен електронни боклуци.
Телефонът ще бъде с към 30% по-евтин от Galaxy Note 7 с от към 70 хиляди корейски вона (615 долара).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР