Министърът на културата Боил Банов посети днес Град на мъртвите

...
Министърът на културата Боил Банов посети днес Град на мъртвите
Коментари Харесай

Богати сме на история, трябва да се инвестира много, но с логика, категоричен културният министър

Министърът на културата Боил Банов посети през днешния ден " Град на мъртвите " на Перперикон. Днес в изцяло разкрития обект беше разгласен за закрит сполучливия летен археологически сезон за 2017 година

Това е първото посещаване на министър Банов на историческия връх. Ресорният министър изрази възхищението си от мястото и съобщи, че тази година страната е отпуснала с 1 милион лв. повече за археологически изследвания. По думите му с изключение на на Перперикон сполучлива година се регистрира и за много други места. Банов посочи, че в позитивен смисъл се усеща удвоения бюджет за изследвания.

 Археолози търсят двореца на Констанстин Велики под площада
Археолози търсят двореца на Констанстин Велики под площада " Св. Неделя "

Дворецът на Константин трябвало да е всред публичните здания, от които се е управлявала антична Сердика

Министърът на културата акцентира, че ще се запазят средствата, които в този момент се отпускат, а ведомството ще продължи да работи за повече. " Важното е нещата да не са самоцелни, богати сме на история, би трябвало да се влага доста, само че с логичност. Трябва да се влага в обекти, които могат да се социализират ", акцентира министър Банов.

На формалната визите на министъра, ръководителят на разкопките археологът проф. Николай Овчаров сподели находките от този археологически сезон.

" Това е 18-та поредна акция и да се надяваме, че ще сме живи и здрави да продължим и следващата година ", разяснява проф. Овчаров.

Той описа детайлности от работата си в последните три месеца. " Некрополът е доста забавен, тъй като е извънредно натоварен и продължава изследването му, там са открити украшения, обеци, пръстени, наушници, които запълват цяла витрина. Площадът към Базиликата, който е доста огромен и е изпълнявал ролята на римските конгреси, открихме огромни кръгове, които са може би от къснобронзовата ера - светилища от предхристиянски интервал, т.е. - структурата на Южния портал се обяснява, само че са нужни най-малко две години интензивни разкопки ", акцентира проф. Овчаров.

Перперикон е отворен за визити, макар че публично археологическият сезон е разгласен за завършил.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР