Министърът на културата Боил Банов посети археологическите разкопки при античния

...
Министърът на културата Боил Банов посети археологическите разкопки при античния
Коментари Харесай

Министърът на културата посети разкопките при Хераклея Синтика

Министърът на културата Боил Банов посети археологическите разкопки при античния град Хераклея Синтика, в местността Рупите. Той разяснява, че е удовлетворен от работата на специалистите, които са разкрили два императорски надписа, съвсем целия конгрес на античния град и два капитела. В началото на май месец, след предписание на премиера Бойко Борисов - за изследванията на терен бяха отпуснати към 100 000 лева


Със средствата, които са обезпечени, екипът ще може да изследва региона до 25 август. Министър Банов съобщи, че ще се търси вид за в допълнение финансиране на разкопките.
Боил Банов, министър на културата: Наистина този обект е основен за целия район. Това комбиниране с Рупите - Ванга, с автомагистралата. Много съществено бъдеще има и ще се оказва помощ интензивно тука.
Хераклея Синтика се посещава от към 2000 туристи всеки месец. Според ръководителя на разкопките е належащо да се намерения върху метода на разпределение на средства за изследванията.
Доц. Людмил Вагалински, шеф на НАИМ към Българска академия на науките: Трябва деликатно да се реши в бъдеще, кои обекти заслужат археологически, освен от позиция на науката, а и на носене на пари на съответните общини, респективно на страната. Да имат едно по-солидно вложение.
Министър Банов съобщи, че към момента се изчаква решението на експертната комисия по отношение на разкопките в трасето на Автомагистрала „ Струма " в региона на село Покровник. Археолозите би трябвало да приключат с разкопките край строящата се автомагистрала до 20 юли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР