Министърът на културата Боил Банов посети археологическите разкопки при античния

Министърът на културата Боил Банов посети археологическите разкопки при античния ...

Министърът на културата посети разкопките при Хераклея Синтика.


Министърът на културата Боил Банов посети археологическите разкопки при античния град Хераклея Синтика, в местността Рупите. Той коментира, че е доволен от работата на експертите, които са открили два императорски надписа, почти целия форум на античния град и два капитела. В началото на май месец, след разпореждане на премиера Бойко Борисов - за проучванията на терен бяха отпуснати около 100 000 лв.


Със средствата, които са осигурени, екипът ще може да проучва района до 25 август. Министър Банов заяви, че ще се търси вариант за допълнително финансиране на разкопките.
Боил Банов, министър на културата: Наистина този обект е ключов за целия регион. Това съчетание с Рупите - Ванга, с магистралата. Много сериозно бъдеще има и ще се помага активно тука.
Хераклея Синтика се посещава от около 2000 туристи всеки месец. Според ръководителя на разкопките е необходимо да се помисли върху начина на разпределяне на средства за проучванията.
Доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ към БАН: Трябва внимателно да се прецени в бъдеще, кои обекти заслужат археологически, не само от гледна точка на науката, а и на носене на пари на съответните общини, респективно на държавата. Да имат едно по-солидно инвестиране.
Министър Банов заяви, че все още се изчаква решението на експертната комисия относно разкопките в трасето на АМ „Струма" в района на село Покровник. Археолозите трябва да приключат с разкопките край строящата се магистрала до 20 юли.

Източник: bnt.bg