Министърът на културата Боил Банов поиска с публикация във Фейсбук

...
Министърът на културата Боил Банов поиска с публикация във Фейсбук
Коментари Харесай

Нужно ли е световноизвестна певица да мине през конкурс, за да преподава в София

Министърът на културата Боил Банов изиска с обява във Facebook оставката на шефа на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София - Столина Добрева. " За всяко музикално учебно заведение би било чест да има учител като Дарина Такова. Това, което се е случило, е неприемливо! В понеделник чакам оставката на Столина Добрева ", написа министър Банов.

Повод за реакцията му е друга обява в обществената мрежа - на оперната певица Дарина Такова. В обстоен текст, озаглавен " География на унижението, част трета " тя споделя, че е кандидатствала за учител в учебното заведение, само че директорката й обяснила, че като всички претенденти би трябвало да премине през оповестения конкурс.

Той включвал осъществяване на 5 творби в акомпанимент на пиано. Световноизвестната оперна певица Дарина Такова споделя в обявата си, че от 12 години не е на сцена поради контузия на гласните струни и кандидатства за поста, с цел да съобщи опита си на учениците в музикалното учебно заведение " Любомир Пипков ".

Дарина Такова и " География на унижението, част трета "

" Излагам сухи обстоятелства. Аз, Дарина Такова, оперен актьор с интернационална кариера, изразяваща се в основни функции в театри като Миланската канара, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера, Лисеу, Ла Фениче, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безчет театри и фестивали по целия свят, вокален възпитател от 12 години, с възпитаници, признати в Кралската академия за старинна музика в Хага, Джулиърд скуул, консерваториите в Бари, Неапол, Люцерн, оперните студия на Санта Чечилия, Миланската канара, фестивала в Пезаро и други, взех решение да скъся пътя на децата от блуждаене сред педагози и институции, след които неизбежно стигат и до моя кабинет, и да аплайвам за мястото на преподавател по класическо пеене в Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София ". Така стартира описа си Такова.

" Училището, което съм приключила, което е било дом на три от интернационалните ми майсторски класове (мой самостоятелен, както и в екип с Ричард Баркър и Лучана Д`Интино), и където години наред бях в безупречна връзка и съдействие с историческия шеф Милка Митева - музикант, желязна лейди, космополит и непостижим посланик, извел от учебното заведение на музикалната сцена десетки великански гении ", написа в коментара оперната прима.

" На мен ми бе обяснено от новата директорка (обявила помпозно в изявление, че ВРЪЩА ПРЕСТИЖА НА МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ (?!?!?!?!?!?!?!)), че:

1. Моята педагогическа активност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, защото не се е случила под шапката на образователно заведение, т.е. аз аплайвам като новак преподавател, на равни начала с (например) деца, преди малко " приключили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ триумф не по-нисък от 4.50 ".

2. Моята кариера по международните оперни подиуми не може да бъде зачетена, по тази причина аз би трябвало да се изправя пред комисия и да извърша ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под акомпанимент на пиано, с цел да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст сред 13 и 18 години.

Отделете от 3 до 5 минути да поразсъждавате върху това. На мен ми лиши малко повече, с цел да не избухна ", добавя в коментара Дарина Такова.

Столина Добрева: Уважавам Такова, само че в случай че прескочим процедурите, състезанието няма да е законен

" Дневник " потърси за коментар и шефът на музикалното учебно заведение Столина Добрева, която е схванала за позицията на министър Банов и поисканата й оставка от медиите и Facebook.

" До момента от министерството никой не ме е потърсил, с цел да направи публично искане. Не съм разговаряла и с министъра. В случая става въпрос за много тривиална законова процедура, която е извънредно прозаична – доскоро повече от месец обявихме конкурс за работно място за преподаватели по 12 специалности. Аз се чух с госпожа Такова и тя сподели, че се интересува. Бях сюрпризирана, тъй като от някогашния шеф Милка Митева знам, че тя неколкократно е била канена да преподава под някаква форма в учебното заведение и до в този момент е отказвала ", описа от своя страна Добрева.

Такова е показала интерес към състезанието, а Добрева обяснила процедурата и разпоредбите за кандидатстване.

" Вчера тя пристигна да подаде документите си като още веднъж се поинтересува би трябвало ли да минава през всички стадии на състезанието, които включват насърчаване на писмена тематика, по-късно свирене или пеене и осъществяване на урок със събеседване с комисията. Това е процедурата, по която всички преподаватели, които работят в учебното заведение, са минали. Аз самата съм предходна по същата процедура преди 25 години. Обясних, че няма по какъв начин да създадем по този начин, че откритият ред, по който би трябвало да бъде извършена процедурата да бъде изменен или да бъде прескочен или да заличим писмено този конкурс. Това би подложило институцията под ударите на закона, а спечелилият в подобен конкурс ще бъде нелегитимен. А това подкопава доверието. В момента, в който обясних това, госпожа Такова изрично отхвърли да си подаде документите и да взе участие в сходен конкурс ", описа шефът на учебното заведение.

" Като музикант и като човек по никакъв метод не подлагам на подозрение нейните качества. Напротив, изпитвам голямо почитание към нея и нейната биография и това, което прави посредством фондацията си за младите български артисти. Но в тази ситуация става въпрос в действителност за законова процедура, която няма по какъв начин да променим или подминем, тъй като в тази компетентност има и други претенденти, които са декларирали предпочитание за присъединяване ", акцентира Столина Добрева.

Тя изясни, че са оповестени общо 12 позиции, общият брой на претендентите за тях досега е към 50 души. За позицията учител по класическо пеене са се явили най-малко четирима претенденти, измежду тях има и солисти от оперетата.

" Много се надявам въпреки всичко да намерим метод и общ език и нашите възпитаници да съумеят да се допрян до знанията и уменията на Дарина Такова. Провеждаме майсторски класове, имаме доста лектори, преподаватели и професори от националната музикална академия ", сподели още тя.

Добрева уточни, че е назначена на поста от министър Банов, с цел да съблюдава и извършва законите. Тя ще изиска среща с него, с цел да го запознае и със своята позиция.

" Не считам, че това, което се случва сега, е причина аз да подам оставка. По-скоро мисля, че би трябвало да намерим някакъв общ език и някакъв метод Такова да преподава при нас, без да минава през тази конкурсна процедура. Има благоприятни условия за привличане на външни лектори, само че в тази ситуация състезанието е за щатна служба като учител ", сподели Добрева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР