Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директора на

...
Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директора на
Коментари Харесай

Министър Банов поиска оставката на директора на НМУ Любомир Пипков

Министърът на културата Боил Банов изиска оставката на шефа на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " Столина Добрева. Реакцията пристигна след обява на оперната прима Дарина Такова в обществените мрежи. Тя желала да кандидатства за учител в учебното заведение, само че по регламента на състезанието би трябвало да изпее няколко творби, макар международното самопризнание на гения й. Директорът отговори, че това е законово условие към всички претенденти и неспазването му може да стане причина за отменяне на състезанието.

Световнопризнатият гений против законовите условия. За да получи преподавателско място в Националното музикално учебно заведение всеки претендент би трябвало да извърши няколко творби, да развивие на писмена тематика, а по-късно да организира урок и да взе участие в събеседване с комисията.

Сред кандидатите за място е и Дарина Такова - оперна прима, пяла на сцената на миланската " Ла Скала " и " Ковънт гардън ". След случай с гласните й струни обаче тя приключва певческата си кариера. Това е и повода да отдръпна документите си от състезанието.
Дарина Такова: Не споделям, че би трябвало да се прескочи състезанието, аз с удоволствие бих направила всичко останало, което изисква регламента, само че по справедливи аргументи, аз не мога да пея. Не мога да пея от 12 години и няма да го направя. Един предвидлив началник на такава висша административна служба би трябвало да бъде и по-гъвкав.
След обявата пристигна и реакцията на Боил Банов. Министърът на културата е разговарял и с Дарина Такова, с цел да й сервира извинения.
Дарина Такова: Министърът сподели, че е разтреперен от гняв от това, което се е случило и че има последици, и в случай че Добрева не си подаде сама оставката, той ще я уволни.
Директорът на Националното музикалното учебно заведение изясни, че спазила разпоредбите, които важат за всички.
Столина Добрева, шеф на Националното музикално учебно заведение: Изобщо не стои въпросът: почитаме ли я или не, дали желаеме да работим с нея или не, тъй като отговорът и на двата въпроса е: да! Няма по какъв начин един публично разгласен конкурс, с подадени кандидатури и на други нейни сътрудници писмено да изчезне. Той би трябвало да бъде извършен по авансово оповестените правила, тъй като противоположен случай нашата институция е подсъдима и спечелилият в такова съревнование е нелегитимен. Аз не считам, че по някакъв метод би трябвало да подам своята оставка, тъй като не считам, че съм нарушила закона.
Майсторски класове, срещи с възпитаници и лекторски часове са измежду формите Дарина Такова да бъде част от преподавателския екип на музикалното учебно заведение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР