Министърът на културата Боил Банов очерта българските приоритети в програмите

...
Министърът на културата Боил Банов очерта българските приоритети в програмите
Коментари Харесай

Боил Банов очерта в Париж приоритетите на страната ни в програмите на ЮНЕСКО

Министърът на културата Боил Банов очерта българските цели в стратегиите на ЮНЕСКО и приноса на България за тяхното осъществяване по време на 40-ата сесия на Генералната конференция на международната организация за обучение, просвета и просвета, която се организира в Париж.

Българските цели в стратегиите на ЮНЕСКО са: образование; опазването на материалното, нематериалното и подводното културно завещание и използването на съответните конвенции на ЮНЕСКО; науката и опазването на околната среда.

" Ключовите цели на образованието , по които работят интензивно българските институции, са поощряването на творчеството, откривателството, изобретателността и сериозното мислене , съдействието за пълноценното развиване на персоналния капацитет на всеки търсещ познание, подготовката на младежите за учене, живот и работа в глобализирана стопанска система, учредена върху познания и нововъведения ", акцентира Банов.

По думите му задачата е да се реализира по-качествено, равнопоставено и приобщаващо ниво на образованието.

Във връзка със сериозния интерес на страната ни и към активността на ЮНЕСКО в обществените науки министърът уточни, че поддържаме напълно приложението на етиката в науката и технологиите, ръководството на обществените трансформации, битката против всички форми на дискриминаци я, расизъм и ксенофобия и произлизащата от тях назадничавост, проблемите на най-уязвимите обществени групи.

" Насърчаването на свободното придвижване на хрумвания и всеобщия достъп до информация и познания и до осведомителни и информационни технологии, с акцент върху свободата на изложение, следва да продължи да бъде измежду целите на ЮНЕСКО ", добави още Банов.

По отношение работата на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа в София, той уточни, че се работи за необятно съдействие при използването на интернационалните правила за запазване, запазване и ръководство на културното завещание , а формалното и неофициално обучение се предизвиква като главен приоритет на ЮНЕСКО с оглед опазването и предаването на културното завещание на бъдещите генерации и активизирането на междукултурния разговор.

По думите му в бързо изменящия се свят ЮНЕСКО би трябвало да бъде в крачка с измененията и провокациите и даже да ги планува и да ползва коригиращи ограничения.

По отношение на процеса на промени в ЮНЕСКО Боил Банов уточни, че страната ни придава изключително значение на сполучливото използване на Стратегията за партньорство, както и на Комуникационната тактика на ЮНЕСКО , изключително за приобщаването на младежите, употребявайки цифровите благоприятни условия. Като още един инструмент за реализиране на задачите на Организацията министър Банов уточни запазването на опциите на ЮНЕСКО да поддържа стратегиите си в цялостен размер, да увеличи тяхната успеваемост и да осъществя приетото си водачество в поетите задължения по постигане на задачите на Дневния ред 2030 на Организация на обединените нации за стабилно развиване, съответстващи на мандата й.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР