Министърът на културата Боил Банов не разбира защо казусът с

...
Министърът на културата Боил Банов не разбира защо казусът с
Коментари Харесай

Банов не разбира казуса с Червената къща, но ще го отнесе към Борисов

Министърът на културата Боил Банов не схваща за какво въпросът с Червената къща се слага сега, в това число и като ябълката на раздора сред него и предшественика му Вежди Рашидов.

На брифинга в Министерски съвет по отношение на спомагателната помощ, която страната ще разпредели за свободните актьори, Банов дефинира Червената къща като " необичайно място " с " несъвместимо общуване " от последните години . " Не виждам и не разбирам проблема ", уточни Банов, съгласно който " евентуално запалването за тези мнения е породено от засечения опит на притежателя да отдаде чартърен своята част в къщата.

" Частният притежател е влезнал правомерно, само че е позволен непозволено от страната във времето ", безапелационен бе Боил Банов, като разясни историята на проблема:

В началото на 50-те година и началото на 60-те година един от наследниците на огромния ваятел подарява своя част от къщата на страната, след това страната преценя и взема останала част, като изплаща компенсации и постройката става монумент на културата с обществена държавна благосъстоятелност.

2000-та година един от наследниците, " по някакъв абсурден метод " по думите на Банов, си връща част от къщата през реставрация - първи надпартерен етаж, 12-14 елементи от ателието, т.е. страната в лицето на Националната изложба, има 2/14 от цялото ателие, и идеални елементи от двор, изби. Ателието съставлява в действителност културна и историческа стойност от постройката. " Реално се влиза в несъвместимо общуване ", изясни Боил Банов. По думите му, " който е позволил този абсурд, оставаме нещата на неговия морал и нравственос ".

В момента, след приключването на контракта за наем с " Клиринг хаус ", които са плащали и на МК, и на частния притежател за използването на Червената къща, този притежател употребява своята част за хостел и отдаване чартърен и е несъвместимо с концепцията на втория етаж да има изложба или въобще някакво културно пространство. Държавата е притежател на 2/14 елементи от ателието и това я слага в несъвместимо общуване, макар че и до момента собствеността е публично-държавна, по думите на Банов.

Боил Банов изясни, че все още галерията не може да влезе в контакт със притежателя даже и с цел да заявява откупуване . Националната изложба също се опитвала непрестанно да влезе в контакт със притежателя да заплаща наем, с цел да употребява пространството, само че и това към този момент няма резултат.

Иначе Национална изложба има план за основаване на музей и музеен ъгъл, в това число и с филм за Андрей Николов.

Боил Банов добави, че ще води диалози с премиера Бойко Борисов, с цел да си откупи страната останалия дял от Червената къща. Визията на страната е да спре отдаването й чартърен. " Червената къща " няма да се отдава на обществен търг . Такъв риск не мога да поема ", отсече Банов.

Иначе във връзка с Червената къща има хрумвания и проекти, само че те не могат да се осъществят, до момента в който собствеността не се посочи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР