Министърът на културата Боил Банов настоява директорът на Националното музикално

Министърът на културата Боил Банов настоява директорът на Националното музикално ...

Боил Банов: Има механизми да задържиш артист от световен калибър и без конкурс.Министърът на културата Боил Банов настоява директорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София Столина Добрева да подаде оставката си още утре. Той определи като неморално и ненормално поведението на Добрева, която обяснила на оперната певица Дарина Такова каква е процедурата да преподава в националното музикално училище и да мине през всички етапи на конкурса наравно с останалите кандидати за позицията.

Казусът предизвика спор както в музикалните среди, така и в социалните мрежи – нужно ли е доказан професионалист да мине определена процедура, за да бъде назначен на преподавателския пост или конкурсната процедура може да бъде прескочена.

"Очаквам оставката на Столина Добрева, защото да накараш един световноизвестен артист, чиято кариера е свършила преждевременно заради загуба на глас да пее песни, за да предава своя опит в елитно българско училищеима нещо неморално в това, да не кажа ненормално", каза министър Боил Банов пред "Дневник".

"Правилата са такива, каквито тя си ги е направила вътре. Но тя затова е директор – за да мисли, за да разсъждава, за да търси решения. Смятам, че директорът е можел да реагира по съвсем различни начини, по много различни начини и в много посоки. Смятам, че е можело да покаже уважение, че е можело да намери различни подходи. Смятам, че директорът не е потърсил такива и заради това аз й предлагам да си подаде оставката и да излезе от тази ситуация", подчерта Банов.

На въпрос на "Дневник" дали е все пак разговарял с Добрева, за да чуе каква е нейната позиция и гледна точка по случая, министърът отговори: "Ама няма какво да разговарям. Утре я викам и очаквам нейната оставка. Какво ще разговарям с нея? Какво да ми обясни точно? Че преди 10 години на тази наша голяма певица й е свършила кариерата заради проблеми с гласа, а тя сега я кара да пее песни пред комисия?".

Попитан дали все пак конкурсът няма да бъде компрометиран и нелегитимен, ако Такова бъде назначена на щатна длъжност без конкурс, министърът коментира: "Аз не се занимавам дали ще премине конкурс, дали няма да премине. Има си механизми, има си директор на училището. Ако не е този, ще е друг. И той си решава тези неща".

Той отново заяви, че е чест за всяко българско училище артист от такъв калибър да предава своя опит на учениците. "Знам като дългогодишен ръководител, включително и директор на театър, че когато се яви човек с такова качество – дали е в сферата на музиката, изобразителното изкуство или театъра – добрите ръководители правят всичко възможно да задържат такива кадри и да ги привлекат", коментира Банов.

Според него, в чисто човешки план е изключително унизително да се изисква от Дарина Такова да премине през конкурсна процедура, която включва и вокално изпълнение пред комисия.

"Ако нямаше проблеми с гласа, нямам против - като си е направила директорката някакви правила, да си ги спазва, да я покани след Миланската Скала да се доказва и в българското училище. Нямам против. Но ние знаем, че има проблеми с гласа и това спря нейната кариера. И това е унижение. Директорът е длъжен да намери механизми, правила и да се справи с тази ситуация. След като не може да го направи – не заслужава да бъде директор там", подчерта министър Банов.

Утре той ще се срещне с директора на националното музикално училище Столина Добрева. Вчера пред "Дневник" Добрева обясни, че случайно е разбрала за поисканата й оставка от публикацията на министър Банов във Фейсбук.

"Много се надявам все пак да намерим начин и общ език и нашите ученици да успеят да се докоснат до знанията и уменията на Дарина Такова. Провеждаме майсторски класове, имаме много лектори, преподаватели и професори от националната музикална академия", каза вчера Добрева и обясни, че конкурсът, за който става дума е за щатна длъжност и позицията се заема след изпити, а за преподавателското място има и други кандидати.

"Дневник" не успя да се свърже с Дарина Такова за коментар по темата.

Източник: dnevnik.bg