Министърът на културата Боил Банов и Н. Пр. г-жа Флоранс

...
Министърът на културата Боил Банов и Н. Пр. г-жа Флоранс
Коментари Харесай

Боил Банов проведе среща с френския посланик у нас

Министърът на културата Боил Банов и Н. Пр. госпожа Флоранс Робин, дипломат на Франция в България, разискаха взаимни планове на среща в Министерството на културата през днешния ден. На диалога участваха госпожа Ирина Петреску, културен аташе на Посолството на на Френската република в България, шефът на Френския културен институт господин Клод Шасен и представители на Министерството на културата.

Създаването на европейски център за изкуства на остров ''Св. Св. Кирик и Юлита'' наоколо до Созопол е единият от плановете, за реализирането на който България разчита на френските специалисти, уточни министър Банов по време на срещата. Центърът е част от мрежата, която свързва ''Лувъра'' в Париж с ''Лувъра'' в Абу Даби. По отношение на плана дипломат Робин уточни, че двете страни към този момент са осъществили дружно доста начинания в региона на културата и ще се радва тази да бъде една от тях. Министър Банов от своя страна насочи покана към първия посланик на Френската република у нас да посети острова и да се запознае на място с мащаба на плана.

По време на срещата министър Банов акцентира, че ще разчита на поддръжката на страната за по-нататъшното сполучливо развиване на общите планове, измежду които размяната на изложения със международния музей ''Лувър'' и центъра ''Жорж Помпиду''. По силата на съглашението с музея ''Лувър'' специалисти от двете страни приготвят галерия с работно заглавие ''Светлини и сенки – изкуство и просвета в България през XVI – XVIII век''. Сътрудничеството с Центъра за съвременно изсуство ''Жорж Помпиду'' планува до края на идната година да бъде проведена галерия в границите на план за основаване на ''Колекция българско авангардно и модерно изкуство''.

Изложба за българските читалища гостува в Париж

,,Контактите ни с музея ''Лувър'' са извънредно значими за популяризирането на българската просвета, изкуство и история и Министерството на културата прави всичко належащо да продължи тази традиция. Лувърът е страна в областта на изкуствата и ние разчитаме на подпомагане за реализиране на третата българска галерия и на други бъдещи съществени проекти'', уточни министър Банов.

„ Годината 2020 се обрисува като извънредно богата за съдействието ни, през нея следва да се случат доста от набелязаните в предходните години проекти”, означи от своя страна Н. Пр. Флоранс Робин.

Министърът и френският дипломат разискаха още продължаването на плана ''Пловдив - Европейска столица на културата''. Н. Пр. Робин уточни, че се възхищава на богатото културно завещание, което страната ни има и предложи подпомагане за обновяването на Къщата на Георги Мавриди в Стария Пловдив, известна като ''Къщата на Ламартин'', която има огромно значение за френската история. Различни хрумвания за това по какъв начин културната полезност може да бъде развита и да се трансформира в един от основните центрове на нравствен Пловдив към този момент са били разисквани и на среща с новоизбрания кмет на Пловдив Здравко Димитров.

По време на диалога сред министъра на културата и първия френски посланик в София беше разисквана и самодейността ''Културен сезон'', в границите на която стои опцията за провеждането на Дни на България във Франция през 2025 година. В разнообразни години френската страна провежда на територията на цялата страна прояви, които показват културата и традициите на поканената страна.

,,Силно разчитаме на съдействие с Посолството, с цел да осъществяваме тази възможност'', означи министър Банов.

Сред тематиките на срещата бяха и благоприятни условия за регламентиране на съдействието в региона на киното посредством Споразумение за копродукции сред България и Франция. Министър Банов поздрави дипломат Робин с встъпването в служба и пожела потребен мандат в България. Нейно превъзходителство от своя страна даде висока оценка за развиването на културната политика на България и изрази убеденост, че ефикасното съдействие ще продължи, тъй като е значимо освен за двете страни, само че и за конструирането на европейското културно пространство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР