Министърът на културата Боил Банов и генералният секретар на Международния

...
Министърът на културата Боил Банов и генералният секретар на Международния
Коментари Харесай

Боил Банов иска да се включим в борбата с трафика на ценности

Министърът на културата Боил Банов и генералният секретар на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо разискаха напъните си за връщането на откраднати и изнесени от страната полезности.

На среща сред двамата в Рим беше доказано желанието на България да стане страна по Конвенцията на УНИДРОА по отношение на връщането на откраднати или нелегално изнесени културни полезности още следващата година.

Според министърът на културата присъединението на страната ни ще бъде още една опция за отбрана на националното завещание.

Банов уточни, че през последните 20 години институциите у нас водят сложна борба против противозаконните разкопки и трафика на археологически полезности. Той посочи, че на територията на България има доста археологически обекти, датиращи от 7 000 година прочие Хр. до наши дни.

По негови думи Конвенцията ще разреши и на частните колекционери да вършат действия за връщане на откраднати или нелегално изнесени от страната културни полезности.

Конвенцията по отношение на връщане на откраднатите или нелегално изнесени културни полезности е призната по самодейност на Международния институт за унифициране на частното право в Рим на 24 юни 1995 година Документът е един от международноправните принадлежности за битка с противозаконния трафик на културни полезности в международен мащаб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР