Министърът на културата Боил Банов даде начало на официалната церемония,

...
Министърът на културата Боил Банов даде начало на официалната церемония,
Коментари Харесай

40 културни дейци и институции бяха наградени с отличия на Министерство на културата

Министърът на културата Боил Банов даде начало на формалната гала, на която отличи изявени дейци на изкуството и културата във връзка Деня на националните будители – 1 ноември. Това оповестиха от Министерството на културата.

Награждаването се състоя в изложба „ Средец” на Министерството на културата през днешния ден, 5 ноември, в наличието на десетки общественици. Над 40 дейци и институции получиха премията „ Златен век”, почетния знак „ Печат на цар Симеон Велики “ и грамоти за приноса си към развиването и популяризирането на българската просвета.

„ Тази година отличихме доста читалищни дейци, преводачи, библиотекари, хора, които са значими за духа на нацията. За мен е огромна чест да връча тези награди във връзка Деня на националните будители и да поощрим актуалните будители – те са хората, които ни водят напред “, сподели министър Боил Банов по време на церемонията. Той им пожела да са здрави и да бъдат горди с това, което вършат за нацията.

С премиите на Министерството на културата тази година бяха отличени и доста дейци на науката и културата от страната. Те благодариха на Министерството за това, че тяхната активност е забелязвана. По време на церемонията отличените преводачи, читалищни дейци от страната, архивисти и библиотекари благодариха и за високата оценка за тяхната активност. Те посветиха премиите си на младите, които идват след тях и обявиха подготвеност да предават българските обичаи на поколенията.

Председателят на Съюза на националните читалища Николай Дойнов благодари особено на министъра на културата за обезпечените тази година 2 милиона лв. за книги за българските читалища.

С най-високата премия на Министерството на културата - „ Златен век “ – огърлие и грамота, за извънреден принос в развиването и популяризирането на българската просвета и изкуство, бяха отличени:

проф. Мирослав Попсавов – диригент на църковния хор при катедралния храм „ Св. Неделя “;

примабалерината Красимира Колдамова;

проф. Дора Христова – основател и диригент на „ Мистерия на българските гласове “;

оперната певица Красимира Стоянова;

Кирил Чирпанлиев – фолклорист, дълготраен началник на ФТА „ Балкан “;

проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

С премията на Министерството на културата „ Златен век “ – звезда и грамота, за важен принос в развиването и популяризирането на българската просвета и изкуство, бяха отличени:

Ценко Минкин – композитор и музикант;

Огнян Тодоров – шеф на Регионален природонаучен музей в Пловдив;

Геновева Василева – киновед и кино критик;

доцент Петко Христов – етнограф, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН;

проф. Любомир Стойков – културолог и изкуствовед, естет;

Николай Дойнов – ръководител на Съюза на националните читалища;

проф. Анастас Герджиков – ректор на СУ „ Св. Кл. Охридски “.

Почетен знак „ Печат на цар Симеон Велики “ – сребърен, за принос в развиването и популяризирането на българската просвета и изкуство, получиха:

- Емил Павлов – ръководител на българската секция на Международния съвет на уредниците на фестивали за фолклор и обичайни изкуства /CIOFF/;

- Йотко Кадемов – писател;

- Руско Русев – началник на Представителния отбор за национални песни и танци „ Китна Тракия “, Хасково.

С почетен знак „ Печат на цар Симеон Велики “ – златен, грамота за принос в развиването и популяризирането на българската просвета и изкуство, както и по отношение на отбелязване на кръгла юбилейна годишнина, бе отличена:

Народна библиотека „ П. Р. Славейков “, В. Търново, която отбелязва своята 130-годишнина.

С Грамота за принос в развиването и популяризирането на българската просвета и изкуство и във връзка Деня на националните будители, са отличени:

Стефка Петрова – архивист;

доктор Калинка Анчова – архивист;

Вълчо Златилов – архивист;

Борислав Дряновски – архивист;

Виктория Жекова – библиотекар при НЧ „ Д. Войников 1856 “, гр. Шумен;

Мирослава Илиева Лилова – ръководител на НЧ „ Развитие 1869 “, Дряново;
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР