Министърът на културата Боил Банов да закупи емблематичната Яворова къща

...
Министърът на културата Боил Банов да закупи емблематичната Яворова къща
Коментари Харесай

Предлагат Банов да купи Яворовата къща с надвзетите пари от партийните субсидии

Министърът на културата Боил Банов да закупи емблематичната Яворова къща в София с „ надвзетите “ пари от партийните дотации, с цел да бъде тя съхранена за поколенията в достоверния ѝ тип. Това оферират от съдружие „ Словеса “ в писмо, изпратено до медиите.
" Искрено се надяваме, че в Министерството на културата не са не запомнили за обещанието си страната да направи нужното, с цел да придобие къщата на Пейо Яворов на ул. „ Г. С. Раковски ” № 136 – един от най-ценните културни и архитектурни монументи на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети ", разясняват от неправителствената организация.
И напомнят: Пейо Яворов и брачната половинка му Лора Каравелова живеят в тази къща до съдбовната вечер на 30 ноември 1913 година, в която тя лишава живота си. Домът на Яворов, в който се пазят скъпи сбирки от ръкописи, първите му издания с подписи, истински фотографии и персоналната библиотека на поета, от години е частна благосъстоятелност. Емблематичната постройка има актуализирана фасада, само че все пак е в спешно положение – тя се нуждае от безценен ремонт и изцяло градивно подсилване, с цел да бъде избавена, съхранена за поколенията, и с цел да може да продължи да действа като книжовен музей, означават от съдружие „ Словеса “.
През есента на 2018 година къщата на ул. " Г.С. Раковски " №136 най-изненадващо беше оповестена от частен правосъден реализатор за обществена продажба с начална цена 1 628 758 лв., само че тогава от Културното ведомство по този начин и не направиха опит да придобият знаковата постройка – монумент на културата. Нещата обаче не трябва да се отсрочват и протакат безпределно във времето - откакто се изчистят тежестите върху парцела и се изяснят противоречивите въпроси към собствеността на историческата постройка, в реда на нещата е от Министерство на културата да подхващат всички нужни дейности, с цел да закупят Яворовата къща на ул. „ Г.С. Раковски “ №136, безапелационни са още от сдружението.


По думите на жителите придобиването на дома на Яворов на ул. „ Раковски “ от страна на страната може да стане и благодарение на част от средствата, които политическите партии следва да внесат в бюджета – както стана ясно, получаващите по право държавна дотация партии ще би трябвало да върнат „ надвзетите “ пари за три години обратно, чийто общ размер е близо 18,6 млн. лв.. След като партиите върнат изплатените им допълнително дотации, ще има задоволително огромен финансов запас и за осъществяването на неотложния ремонт и укрепването на структурата на тази по този начин знакова за София и за цяла България постройка, която още пази духа на великия Яворов, допълват от гражданското съдружие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР