Министърът на културата Боил Банов Боил Банов е министър на

...
Министърът на културата Боил Банов Боил Банов е министър на
Коментари Харесай

Министър Банов обсъди с ръководството на БАН третата българска изложба в Лувъра

Министърът на културата Боил Банов  Боил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 година в София. Завършва „ Режисура за разиска с ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски и представители на Българската академия на науките организирането на третата българска галерия в музея „ Лувър “.

На срещата участваха член-кореспондент проф. Васил Николов, заместник-председател на Академията, и професор Емануел Мутафов, шеф на Института за проучване на изкуствата на Българска академия на науките. Министърът и управлението на Българска академия на науките се сплотиха към позицията, че поради полученото в Министерството на културата мнение от Светия синод на Българската православна черква, както и публичния отзив по отношение на организирането на експозицията с работното заглавие,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век) “, е добре тя да бъде анулирана и на музея „ Лувър “ да бъде препоръчана друга галерия, която да обгръща различен или по-широк интервал от българската история. Учените предложиха тематики, свързани със знакови интервали от предишното на българските земи и българската страна: „ Праистория” (поява и развиване на първата европейска цивилизация) или „ Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

Лувърът е удостоверил организирането на третата българска галерия

В преписка сред Министерството на културата и Българската православна черква – Българска Патриаршия от месец януари т. година е поискана благословия за изложбата и позволение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. На съвещание на Светия синод от 20 януари 2020 година е взето решение експонати от църковните музеи да не вземат участие в изложбата. Със същата позиция е и управлението на Българска академия на науките във връзка с културните полезности от музеите на Академията.

България ще продължи съдействието си с Лувъра (снимки)

До момента контракт за третата галерия сред Министерството на културата и музея „ Лувър “ не е подписан. Допълненото рамково съглашение може да бъде направено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията сред двете институции. Специалистите от културните институти досега обсъждаха наличието на експозицията, която да включва към 60 предмета, измежду които икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и други. Готовност да вземат участие в изложбата имаха няколко музея - Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, Етнографски музей при Българска академия на науките, Криптата в храм-паметника Александър Невски – филиал на Националната изложба, Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий”, районните исторически музеи в София и Варна, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР