Министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер предупреди,

...
Министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер предупреди,
Коментари Харесай

Лорер предупреди, че 2.5 млрд. евро от ЕС са под риск, МФ отрича

Министърът на нововъведенията и растежа в оставка Даниел Лорер предизвести, че 2.5 милиарда евро от бюджета на Европейския съюз за България са под риск, в случай че страната ни не одобри до края на годината нужните законови промени. Това стана след срещата на Лорер в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и българския еврокомисар Мария Габриел, съобщи Българска телеграфна агенция.

В същото време Министерството на финансите твърди, че няма закъснение в осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност и приемането на средствата по него.

Лорер : Има закъснение с осъществяването на графика

Тази година заплащането е 2.5 милиарда евро, то е под риск, в случай че не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година, сподели Даниел Лорер. По думите му до март или юни 2022 година би трябвало да мине главният пакет от законодателни промени.

Лорер счита, че има действителна заплаха от загуба на тези средства, в случай че България не успее да убеди Европейска комисия за аргументите за забавянето от графика за осъществяването на ограниченията.

На срещата с Вестагер е било разисквано задължението на България да направи промени, с цел да може да се възползва от европейските средства. Реформите в КПКОНПИ, за публичните поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а наложителни и по график, месец по месец, разясни Лорер.

По неговите думи Европейска комисия е удовлетворена, че България подхваща стъпки за осъществяване на условията.

В България доста добре познаваме всички недостатъци на правосъдната система и нямам доверие да има изненади в това, което Европейска комисия ще откри, уточни той в отговор на въпрос за упованията за годишния отчет на Европейска комисия за върховенството на закона в Европейски Съюз, който би трябвало да излезе в сряда.

Лорер съобщи, че Вестагер се вълнува извънредно доста от напредъка на България във връзка с правовата страна и промените у нас, свързани с това в страната ни да има ред, отпред със правосъдна система и публичните поръчки.

Вестагер изрази убеденост, че или България ще успее да сформира държавно управление в границите на този парламент, или ще успее да го направи оптимално бързо след едни избори, сподели министърът на нововъведенията в оставка.

За мен е въпрос на изключителна политическа безнаказаност на опозицията - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, които смъкнаха държавното управление, тъй като не бяха удовлетворени от бюджетното систематизиране - на процедура това се оказва повода, тъй като икономическите причини не бяха действителни, разяснява Лорер.

След това извънредно безконтролно държание въпросът е има ли метод да бъде възобновено доверието в Народното събрание, тъй че да се сформира още веднъж държавно управление и да не губим парламентарно време, означи Лорер.

По неговите думи другояче въпросът е има ли метод, както президентът Румен Радев предложи, да се удължи за малко работното време на Народното събрание, тъй че първите най-критични и относително подготвени промени да бъдат признати. Това евентуално е допустимо и ще реши краткосрочно казуса, само че проектът за възобновяване и резистентност изисква приемането на доста закони по график, добави Лорер.

МФ: Няма з абавяне на осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност

Междувременно Министерството на финансите " изрично съобщи ", че все още осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност върви в период и към днешна дата няма закъснение, в това число и на предварителните планове за приемане на средства.

В последните 46 работни дни от утвърждението на проекта за възобновяване от Съвета на Европейски Съюз до момента е направена и призната нужната вътрешната нормативна база, основана е система за ръководство и надзор, изработен е разбор на натовареността на основни органи и е надградена осведомителната система ИСУН 2000, която е нужна за ръководството му, регистрират от финансовото министерство.

Към момента е оповестена и първата процедура по Програмата за софтуерна рационализация за 260 млн. лева в поддръжка към дребните и междинните предприятия.

Исканията за заплащания по Плана за възобновяване и резистентност се подават на база на реализирани резултати. Първото заплащане е обвързвано с осъществяване на 22 ограничения, със период 30 юни 2022 година Към момента те се завършват, като са признати всички нужни законодателни промени по отношение на това искане, прецизират от ведомството на Асен Василев.

За да може да бъде подадено първото искане за заплащане, е належащо да бъдат подписани още две съглашения с Европейската комисия.

Едното е да бъде утвърдено Финасовото съглашение , което съставлява общата рамка за превод на средствата и изискванията за попречване на нередности, като то е идентично за всички страни членки. Споразумението за България беше подписано на 4 юли 2022 година и според българската Конституция то предстои на ратификация от Народното събрание. Очаква се това да стане тази седмица.

Другото е да бъдат финализирани Оперативните договорености , които са механически документ, уточняващ метода на верифициране на постигнатите резултати. Средният период за такива договорености е към 5 - 6 месеца, като при някои страни членки това лишава до 8 - 9 месеца. Очаква се още тази седмица България да завърши договарянията по този документ с Европейска комисия и формалното им утвърждение да стане в границите на месец юли , твърди финансовото министерство. Ако това се случи това би представлявало един от най-кратките периоди за договаряне на този документ измежду всички страни членки.

България си е сложила за цел да събере всички нужни документи за подготовката на настояването за първото заплащане в границите на месец юли.

След като то бъде изпратено, по правилник Европейската комисия има 2 месеца да направи оценка на подадените документи, преди да го извърши. Едва след приключването на този период се чака средствата от Плана за възобновяване в размер на 1 368 912 911 евро да дойдат през есента на 2022 година , показват от Министерството на финансите.

Според ведомството на Асен Василев всичко това демонстрира, че България сега се движи в период с осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. Въпреки общата политическа конюнктура, чакаме в границите на месец юли да бъдат спазени всички условия за подаването на настояването за първо заплащане към Европейска комисия, си споделя в известието.

В изявление за 3е-news.net от края на май финансовият министър в оставка Асен Василев съобщи, че до края на юни ще бъде изпратено първото искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност.

Подготовката на второто искане за заплащане на стойност 724 039 480 евро към този момент също няма закъснение в периодите, настояват от финансовото министерство.

Второто заплащане е обвързвано с приемането на 22 законодателни ограничения със период края на 2022 година Във връзка с тяхното осъществяване към този момент е признат 1 закон, 4 законопроекта са в Народното събрание, 4 законопроекта - свързани с осъществяването на 5 ограничения - са в напреднал развой на публично разискване, 6 законопроекта - свързани с осъществяването на 12 ограничения - са в развой на подготовка от съответните отраслови министерства, се споделя още в известието на финансовото министерство.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР