Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще упражнява правата

...
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще упражнява правата
Коментари Харесай

Лорер поема и Фондът на фондовете и вече ще управлява около 10 млрд. лева

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер ще упражнява правата на страната на капитала на " Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД, по прочут като Фонда на фондовете. Решението е на Министерския съвет, заяви държавната осведомителна работа.

Капиталът на Фонда на фондовете е към 1 милиарда лв., като през него се финансират главно започващи софтуерни компании. Досега той беше под шапката на Министерството на финансите.

Така Даниел Лорер към този момент ще дава отговор за ръководството на близо 10 милиарда лв. от еврофондовете.

Под негов надзор е Програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията 2021-2027 и Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна 2021-2027 с общ бюджет над 5 милиарда лв. плюс още над 3.3 милиарда лв. по действия от Плана за възобновяване.

Наред с това ведомството на Даниел Лорер ще дава отговор и за усвояването на средства и по още европрограми, измежду които актуалната " Конкурентоспособност " (2014-2020), миналата стратегия (2007-2013), както и " Инициатива за дребни и междинни предприятия " 2014-2020 година

По този мотив шефът на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров предизвести, за риск от корупция в министерството на Лорер.

КПКОНПИ съответно засяга " четири рискови зони за корупция " във връзка с ръководството на европарите от дирекцията в министерството на Даниел Лорер. Това са несъразмерно систематизиране на функционалности и отговорности, голословно нарастване на административния уред и непълен административен потенциал, което " основава благоприятни условия за неефективно разходване на обществен запас " (изразходване на повече от нужните средства за реализиране на упования резултат).

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР