Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев назначи днес двама

...
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев назначи днес двама
Коментари Харесай

Росен Карадимов влиза в надзора на държавната ББР

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев назначи през днешния ден двама нови членове в Надзорния съвет на ББР - Росен Карадимов и Деляна Иванова.

Така Надзорният съвет на държавната банка се усилва от трима на петима членове, но това нямало да натоварва финансово ББР, прецизират от министерството на нововъведенията.

Оттам напомнят, че на 23 септември министър Пулев намали възнагражденията на членовете на Надзорния съвет на ББР на 2 000 лева при наследени от неговия предходник хонорари от 10 000 лева на човек на месец. 

Тогава Пулев разгласи, че не е удовлетворен от ръководството на ББР и даже писа  " Слаб 2 " на управлението на кредитната институция, което значи, че скоро може да има кадрови промени и в Управителния съвет.

Днешното решение е в осъществяване на оповестеното по-рано от министър Пулев желание да укрепи успеваемостта на работата на Надзорния съвет, като приключи порочната и противоречаща на Закона за ББР, Търговския закон и Устава на ББР процедура Надзорният съвет на Банката да дублира функционалностите на Управителния й съвет, показват от МИР.  

Очаква се Управителния съвет неотложно да уведоми Българска народна банка за назначенията и да съобщи за регистриране в Търговския указател на новите членове на Надзорния съвет на банката.

Доц. доктор Росен Карадимов е определен за член на Народно събрание на ББР след авансово утвърждение от Българска народна банка, показват от министерството на Пулев. Той е определен като самостоятелен член в надзора на държавната банка.

Интересното е, че Карадимов няма никакъв опит в банковия мениджмънт. Той е учител в Юридическия факултет на Софийския Университет „ Св. Климент Охридски “ от 1991 година, където води дисциплината Право на интелектуалната благосъстоятелност. Специализирал е комерсиално право в Институт „ Макс Планк “, Хамбург, Германия. Председател е на Института за нов стопански прогрес. Член на работна група „ Закрила на интелектуалната и индустриална благосъстоятелност “ към Съвета по европейски въпроси на Министерски съвет. Член на Академичния съвет към Патентното ведомство. Бил е депутат в VII Велико национално заседание, по-късно в 36-то Народно събрание от Българска социалистическа партия.  Важен щрих в неговата биография е фактът, че е последният първи секретар на Комсомола.

От показаната от МИР информация за биографията му излиза наяве, че Карадимов е бил юридически съветник и процесуален представител на ББР и на дъщерните му сдружения - Гаранционен фонд и Микрофинансираща институция Джобс по разнообразни търговски каузи, в това число и спорове с КТБ в производството по неплатежоспособност и обжалване на сметката за систематизиране.

Деляна Иванова  е била заместник-министър на районното развитие редовното държавно управление на четворната коалиция, където е отговоряла за стратегиите със средства от Европейски Съюз, управлявани в Министерство на регионалното развитие. Като зам.-министър е била в управителните препоръки на Фонд „ Енергийна успеваемост и възобновими източници “ и на Държавен фонд „ Земеделие “, взела участие е в голям брой комитети, препоръки и работни групи. Преди встъпването си в изпълнителната власт, Деляна Иванова, по-известна обществено като Деляна Пешева, е депутат в 45-то Народно заседание и 46-то Народно заседание от " ИТН ". По-голямата част от професионалният й път е в банковата сфера - " Креди Агрикол България " (като изпълнителен шеф и член на Управителния съвет), ТБ Биохим, Банка ДСК и Пощенска Банка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР