Министърът на икономиката Лъчезар Борисов разпореди ускоряване и разширяване на

...
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов разпореди ускоряване и разширяване на
Коментари Харесай

Министърът на икономиката разпореди ускоряване и разширяване на програмата за ликвидност към ББР

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов разпореди ускорение и разширение на „ Програма за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребни и междинни предприятия (МСП), потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от СOVID-19 “, призната от Министерски съвет и предоставена за осъществяване на Българска банка за развиване (ББР).

За последните 2 месеца, мярката, касаеща поддръжката на физически лица към ББР е осъществила усвояемост в размер на 85 млн. лева, с които са подкрепени над 20 хиляди физически лица. Извън това ББР влияе на бизнеса посредством своя стратегия, посредством която са усвоени над 80 млн. лева към близо 600 компании.

В тази връзка, изхождайки от прекосяването на епидемиологичната в икономическа рецесия, министър Борисов организира диалози с работодателските организации, както и с останалите отраслови министри в търсене на още по-ускорено асимилиране на капитала. Бяха направени и пазарни проби с комерсиалните банки-партньори. В резултат бяха направени и  рекомендации за разширение обсега на Програмата.

Министерството на стопанската система ще внесе за разискване в Министерски съвет следните оферти:
 Да се разшири обсега на Програмата посредством обезпечаването на ликвидност и за огромните предприятия с личен състав над 250 души, годишен оборот, който надвишава 97 500 000 лева и/или стойност на активите, която надвишава 84 000 000 лева.Да се усили абсолютният, оптимален размер на заема към едно и свързани лица от 300 000 лв. на 1 000 000 лв. за МСП и на 2 000 000 лв. за огромни предприятия-търговски сдружения. Налице е предложение за увеличение на Лимита на гаранционни заплащания от 30 % на 50 %. ББР към този момент се ангажира да прави ефикасни гаранционни заплащания към комерсиалните банки в размер на 50 %, вместо на 30 % от Гарантираните портфейли от заеми по Програмата.Да се удължи с половин година крайният период, до приключването на който се дават заеми по Програмата: от 31.12.2020 до 30.06.2021 година Също по този начин да бъде продължен крайният период, до приключването на който може да се кандидатства за заеми по Програмата: от 23.12.2020 до 20.06.2021 година Има и предложение за удължение с една година на периода на дадената от ББР гаранция по портфейлите от заеми: от 5 на 6 години - това е допустимият най-много по Временната рамка.Да се даде опция за по-облекчен развой за преценка, от страна на комерсиалните банки, по отношение на установяването на затрудненото състояние, в което са изпаднали клиентите в корона рецесията.Да се облекчат условията за асимилиране на средства от заемите, както и условията за предявяване на заплащания по дадената от ББР гаранция по Програмата. Предлага се още да бъде продължен гратисният интервал за съществуващите заеми, които се включват в Гарантираните портфейли до 30.06.2021 година в това число.Да се разшири обсега на финансирането с бъдещите капиталови потребности на предприятията (не единствено на техните потребности от ликвидност, за оборотен капитал). Намеренията са да се даде по-голяма независимост на банките при определянето на равнището на обезпеченост по кредите отвън гаранцията от ББР. Също по този начин, с изключение на понижаване на обезпечението, банките до могат да дават и различно финансово преимущество, изразяващо се в понижение на рисковия лихвен марж, което може да резултира в по-ниски лихви по заемите, в сравнение с плануват вътрешните правила на банките. ББР да проучва опциите за потребление на контра-гаранционния инструмент на Паневропейския гаранционен фонд, което ще разреши поддръжката да доближи до по-голям брой бенефициенти при усъвършенстваните условия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР