Министърът на икономиката Лъчезар Борисов разпореди ускоряване и разширяване на

...
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов разпореди ускоряване и разширяване на
Коментари Харесай

Борисов с важно бизнес разпореждане

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов разпореди ускорение и разширение на „ Програма за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро, дребни и междинни предприятия (МСП), потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от СOVID-19 “, призната от Министерски съвет и предоставена за осъществяване на Българска банка за развиване (ББР).

За последните 2 месеца, мярката, касаеща поддръжката на физически лица към ББР е осъществила усвояемост в размер на 85 млн. лева, с които са подкрепени над 20 хиляди физически лица. Извън това ББР влияе на бизнеса посредством своя стратегия, посредством която са усвоени над 80 млн. лева към близо 600 компании.

В тази връзка, изхождайки от прекосяването на епидемиологичната в икономическа рецесия, министър Борисов организира диалози с работодателските организации, както и с останалите отраслови министри в търсене на още по-ускорено асимилиране на капитала.

Бяха направени и пазарни проби с комерсиалните банки-партньори. В резултат бяха направени рекомендации за разширение обсега на Програмата.

Министерството на стопанската система слага за разискване пред Министерски съвет следните оферти. На първо място да се разиска разширение обсега на Програмата посредством обезпечаването на ликвидност и за огромните предприятия (персонал над 250 души, годишен оборот, който надвишава 97 500 000 лева и/или стойност на активите, която надвишава 84 000 000 лева.).

Да се усили абсолютният, оптимален размер на заема към едно и свързани лица от 300 000 лв. на 1 000 000 лв. за МСП и на 2 000 000 лв. за огромни предприятия-търговски сдружения. Налице е предложение за увеличение на Лимита на гаранционни заплащания от 30 % на 50 %.

ББР към този момент се ангажира да прави ефикасни гаранционни заплащания към комерсиалните банки в размер на 50 %, вместо на 30 % от Гарантираните портфейли от заеми по Програмата. Да се удължи с половин година крайният период, до приключването на който се дават заеми по Програмата: от 31.12.2020 до 30.06.2021 година

Също по този начин да бъде продължен крайният период, до приключването на който може да се кандидатства за заеми по Програмата: от 23.12.2020 до 20.06.2021 година Има и предложение за удължение с една година на периода на дадената от ББР гаранция по портфейлите от заеми: от 5 на 6 години - това е допустимият най-много по Временната рамка.

Да се даде опция за по-облекчен развой за преценка, от страна на комерсиалните банки, по отношение на установяването на затрудненото състояние, в което са изпаднали клиентите в корона рецесията. Да се облекчат условията за асимилиране на средства от заемите, както и условията за предявяване на заплащания по дадената от ББР гаранция по Програмата.

Предлага се още да бъде продължен гратисният интервал за съществуващите заеми, които се включват в Гарантираните портфейли до 30.06.2021 година в това число. Освен това да се разшири обсега на финансирането с бъдещите капиталови потребности на предприятията (не единствено на техните потребности от ликвидност, за оборотен капитал).

Възнамерява се да се даде по-голяма независимост на банките при определянето на равнището на обезпеченост по кредите отвън гаранцията от ББР.

Също по този начин, с изключение на понижаване на обезпечението, банките до могат да дават и различно финансово преимущество, изразяващо се в понижение на рисковия лихвен марж, което може да резултира в по-ниски лихви по заемите, в сравнение с плануват вътрешните правила на банките. Не на последно място ББР да проучва опциите за потребление на контра-гаранционния инструмент на Паневропейския гаранционен фонд, което ще разреши поддръжката да доближи до по-голям брой бенефициенти при усъвършенстваните условия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР