Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и кметът на Пловдив Здравко

...
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и кметът на Пловдив Здравко
Коментари Харесай

Световна компания за медицинска техника изгражда нов завод за 20 млн. лв. в Пловдив

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов и кметът на Пловдив Здравко Димитров подписаха контракт на стойност 1,027 млн. лева по отношение на плана за осъществяване на високотехнологична фабрика за произвеждане на електронна здравна инсталация на интернационалната компания BTL Industries Bulgaria (BTL). Инвестицията е в размер на 20 милиона лв., а упованията са да бъдат разкрити нови 200 работни места.

Фирмата, която предходната година получи документ за инвестиция клас „ А “, е измежду водещите международни производители на високотехнологично здравно съоръжение и повече от десетилетие създава съществена част от продукцията си в града под тепетата.

Миналата седмица с решение на Министерски съвет бяха отпуснати средства от бюджета на Министерство на стопанската система за строително-ремонтни действия на прилежащата към новата индустриална база инфраструктура, откакто през 2019 година компанията закупи постройките на някогашната фабрика „ Пулпудева “ и стартира процедура по узаконяване и планиране на новия високотехнологичен цех.

„ Пловдив се трансформира в индустриалния център на България с динамично развиване. В условия на рецесия страната ни се показва доста добре, защото сертифицираните планове са най-вече в областта на индустрията и във високотехнологичните услуги, като от началото на годината те са на стойност над 710 млн. лева и са открити над 3200 работни места “, съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

По думите му плановете, които министерството подкрепя, свързани с инфраструктурата, са за над 700 млн. лева и над 8000 работни места. По данни на Българска народна банка растежът на директни задгранични вложения за първите 7 месеца на годината е на стойност 1,7 милиарда евро или над 54% растеж на годишна база.

600 000 лв. са средствата, с които Община Пловдив ще подкрепи построяването на новата пътна инфраструктура. Парите ще залегнат в бюджета за 2021 година

Според кмета Здравко Димитров: „ В условия на рецесия BTL демонстрираха еластичност и по какъв начин да бъдат настоящи с публичните потребности. Подобни вложения обезпечават едно стабилно развиване на града и района като цяло. Това е първата сходна в границите на Пловдив инвестиция и тя дава опция за развиване на източната индустриална зона. “

Заместник-кметът Стефан Стоянов добави, че сега се строят 6 нови завода в Тракия икономическа зона, а фирмите, които осъществят бизнеса си там, са с потенциал на наети лица на 90%, макар рецесията от пролетта.

По време на днешната конференция изпълнителният шеф на BTL Георги Петков разгласи двете най-нови индустриални линии, свързани с битката с Коронавирус – 19 - на респираторни маски от най-голям клас и на вентилатори за обдишване (респиратори).

Паралелно с производството на здравна техника, последно потомство, в Пловдив компанията развива R&D (проучвания и разработки) на електронна здравна инсталация в три посоки: физиотерапия, кардиология и естетична медицина.

Уредите на компанията се продават в над 120 страни на 6 континента. С годините продуктите на BTL завоюваха международно самопризнание и редица награди за нововъведения и принос за напредъка на медицината. Днес те се употребяват от едни от най-хубавите медицински експерти и международно известни клиники.
До края на 2021 година се чака новият високотехнологичен цех за произвеждане на електронна здравна инсталация да бъде подготвен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР