Министърът на икономиката Корнелия Нинова спира плащането на консорциум България

...
Министърът на икономиката Корнелия Нинова спира плащането на консорциум България
Коментари Харесай

Нинова спира плащането на консорциум България Експо за световно изложение в Дубай

Министърът на стопанската система Корнелия Нинова стопира заплащането на консорциум " България Експо " за международно ревю в Дубай и дава случая на прокуратурата. Това заяви самата тя по време на брифинг в Министерството на стопанската система и промишлеността, съобщи БГНЕС.

" Заставам пред вас да дава отговор на засиления медиен интерес към една тематика - " Експо Дубай " 2020 година Беше належащо да завърши инспекцията, с цел да застана пред вас и да отговоря на всички вас. На 21 декември 2018 година държавното управление на ГЕРБ взема решение България да взе участие в международното ревю " Експо 2020 " в Дубай и финансира това присъединяване с 6 млн. 720 хиляди лева с Данък добавена стойност. След това решение се организира социална поръчка и се подписва контракт с консорциум " България Експо " на 13 декември 2019 година ", сподели още Нинова. Тя изясни, че този консорциум е трябвало да извърши по контракт идея, да изготви дизайн, лого, павилион, да обезпечи експонатите, тяхното превозване, личен състав, стратегия, събития, билети, заплащане на такси, комерсиална активност и реклама.

" Какви пари са преведени за това присъединяване? Изненадана съм, че в контракта е записано, че 78 % от сумата би трябвало да бъде преведена предплатено. Държавата е платила на компаниите в консорциума 4 млн. 452 хиляди лева Тук идва втората изненада. Срещу това предплатено заплащане консорциумът е обезпечил сумата единствено с гаранция от 50 % от тази стойност. Правителството им превежда 4 млн. и половина, те обезпечават тази сума единствено за половината от тях ", сподели още Нинова.

По думите й консорциумът не извършва изискванията по контракт и показа сравнителна таблица за отговорности по контракта, осъществяване и несъблюдение.

" Какво следва, тъй като не сме тук единствено да установяваме нещата. За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските жители. Спирам заплащането по този контракт ", сподели още вицепремиерът.

" В момента КПКОНПИ проверява случая и към този момент стартира да организира разпити на хората, които са участници в тези събития. Цялата тази директория, която събрахме, са документи, отчети, доказателства - отпътува за прокуратурата. Искам да изразя страдание, че също така, че наподобява и е корупционна скица съгласно нас, сходни неща, злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложби да бъдат място, където да се ускорява престижът, да се притеглят вложители, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено. Фирмите са предявили пред нас искане от горната страна на всичко това за в допълнение заплащане от 700 хиляди лева Да им кажа още веднъж - спирам всички заплащания и нито лев повече няма да потъне в това, до момента в който не завърши тази сага. Всичко това отива там, където му е мястото - прокуратура и КПКОНПИ ", съобщи още Корнелия Нинова.

По думите й Министерство на стопанската система ще желае да си задържи гаранцията. " Търсим разликата от 50 % от предплатено преведената сума ", съобщи още Нинова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР