Министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен

...
Министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен
Коментари Харесай

Кирил Петков и Асен Василев обещаха помощ на малкия бизнес с пари от ББР на 22.06.21-ва, но осъществи ли се?

Министърът на стопанската система Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев дават отговор на въпроси на Илиана Беновска по време на представянето на новата Програма „ Възстановяване “ от 22-ри юни 2021 година

Илиана Беновска: Здравейте, Беновска, „ Радио К2 “ и Ютюб канал „ Беновска пита! Ние с господин Петков се хванахме на бас предходната седмица, заложихме по 10 000 евро, че няма да можем да изтеглим заем, аз съм представител на малко дружество, което е в светлата стопанска система, имаме план да развием нашата ютюб телевизия, тъй като пораждат много въпроси, може би Вие ще отговорите банките при какви условия ще дават тези заеми и къде е „ заровено кучето “, в огромните лихви ли, в огромните такси ли? Това ще бъде любопитно да го чуем, само че на първо място желая да попитам двамата министри, господин Василев и Вас, господин Петков, тук има детайл на държавна помощ, нали по този начин, посредством ББР?

Асен Василев: Не, в тази ситуация Фонда на фондовете!

Илиана Беновска: Значи Фондът на фондовете ще подсигурява пред тези банки кредитодатели, това, което ние от дребния бизнес не даваме?

Асен Василев: Точно по този начин, Фондът дада обезпечението вместо компанията, това е един метод да се мисли за това нещо.

Илиана Беновска: В подобен случай не е ли нужно, Вие имате задоволително опит, господин Василев, Европейска комисия да нотифицира тази стратегия?

Асен Василев: В случая не е нужно, непосредствено Ви давам отговор. Има пренотификация и преодобрена рамка за антиковид ограничения, в които ние влизаме на оптималните тавани, 80% на самостоятелна експозиция на заема на една компания, 50% за заемите на всички компании в даденото портфолио. Това е утвърдено от Европейска комисия още през април предходната година, ние в този момент го вкарваме с тази гаранционна скица. Това е въведено през април предходната година като обща европейска рамка. Ако ние сме в тази рамка, а ние сме в тази рамка, % на поръчителство, което се подава, няма потребност да се вършат спомагателни процедури, по тази причина толкоз бързо успяхме в границите на един месец да придвижим програмата.

Илиана Беновска: Фондът какъв брой обезпечава, 100% ли?

Асен Василев: 80% от експозицията на всяка една компания, която взема заем.

Илиана Беновска: А 20%-те? Те риск на банката ли са?

Асен Василев: Точно по този начин! Няма безвъзмезден обяд, всеки би трябвало да носи риск и по тази причина споделям, че това е същинско партньорство. Защото страната поема систематичния риск и огромния риск, само че банката би трябвало да си реши по отношение на клиентите, да си направи самостоятелните оценки и поема тази част от риска.

Илиана Беновска: А по какъв начин са определени тези банки, има ли решение на Министерски съвет, по какви критерии?

Асен Василев: Няма решение. Всички банки, които желаят да аплайват, могат да аплайват пред Фонда на фондовете и да получат запас. Ресурсът се разпределя на база коя банка раздава повече заеми. Която раздава повече, получава повече запас.

Илиана Беновска: Г-н Петков беше споделил, че ще има 1 година гратисен интервал, остава ли това в действие?

Кирил Петков: Да, до 12 месеца гратисен интервал, което е доста значимо, тъкмо сега, когато има най-голяма потребност от ликвидност, тези компании да се поддържат без да се тормозят. Само да Ви кажа, г-жо Беновска, Вие ми дължите една ябълка, от през днешния ден имаме нов директорски съвет и нов контролен съвет на ББР.

Илиана Беновска: Какви са изискванията на банките?

Асен Василев: Условията на банките са доста елементарни, общоприетата банкова политика.

Диана Митева: Здравейте, аз съм Диана Митева от Банка ДСК. Понеже имаше няколко въпроса за лихвите и таксите. Така, както са оповестени от банките и до момента, пазарни условия. Тук става въпрос за микро, дребни и междинни предприятия. Те дават отговор на изискванията на програмата и надлежно пазарните лихви знаете, че се разгласяват всеки месец от Българска народна банка, в това число и по другите типове заеми – капиталови или оборотни. От своя страна всяка банка си прави разбор, споделя се рейтинг на клиентите, които аплайват. Условията може да се каже тук за програмата, те са оповестени обществено, само че ще ги повторя – съответната компания би трябвало да има най-малко 3 години финансова история, най-малко една от тях да е на облага и се финансира до 70% от оборота на компанията за 2019 година или 2020 година според от това кой е по-висок.

Асен Василев: Основната разлика на този артикул по отношение на всички останали гаранционни артикули, които са били на пазара, е че този артикул не изисква поръчителство от страна на компанията. Това, което изисква, е притежателят или някой от притежателите на компанията да влезе като съдлъжник за заема.

Илиана Беновска: С какво, със запис на заповед на цялото си имущество, или със заплатата си? С какво?

Асен Василев: Като съдлъжник.

Илиана Беновска: Като съдлъжник, само че с какви активи?

Асен Василев: Не с съответни активи, а със обвързване да изплаща, като физическо лице.

Илиана Беновска: За банките още малко, вие правили ли сте статистика, господин Петков и господин Василев, какъв брой от дребния бизнес е на загуба годишно? Аз ще ви кажа – 93% са на загуба. Значи в действителност вие вършиме стратегия за възобновяване за към 8%. Другите, които са били на загуба през последните 3 години или обратно, няма да получат заем?

Асен Василев: Ако има загуба 3 години подред, без да има една година облага, не съм сигурен, че това е резистентен бизнес.

Илиана Беновска: Аз съм 10 години на загуба!

Асен Василев: Моите съболезнования! Как сте в бизнеса тогава? Това е доста неприятно ръководен бизнес! Само това мога да кажа!

Илиана Беновска: Не се хилете, управлявайте!

„ Радио К2 “ е на облага. Беновска искаше да се каже ясно в действителност ли „ дребните “, или още веднъж единствено „ огромните “ ще бъдат кредитирани!

Кирил Петков: Само да кажа, тъй като е доста значимо, всички компании, които са били въпреки всичко сполучливи и са могли да се оправят със обстановката през 2019 година, целият този коронавирус интервал, който желаеме да възвръщаме, на тези компании желаеме да помогнем. Реално доста бизнеси, да вземем за пример сега в туристическия бранш, те са били сполучливи компании. В момента знаем в туризма какъв брой е мъчно. Ковидът в действителност още им въздейства на бизнесите, навръх този вид дребни и междинни предприятия, тази стратегия ще помогне за възобновяване. Когато банките, те си имат своите клиенти, те дори работят с тях, само че когато видят, че един туристически отрасъл е доста обиден, е рисково без някой да ти даде гаранция да ги финансираш. Ето за какво тази стратегия е тъкмо тук.

Илиана Беновска: Все отново развиването на дребния и междинния бизнес тук отсъства, господин Петков! Значи единствено за възобновяване приказваме?

Кирил Петков: За развиването сега и това съм доста благополучен да кажа, най-малко в Министерството на стопанската система сме приключили двата фиша, които тъкмо се концентрират за развиването на дребния и междинния бизнес. Както и през днешния ден в ББР споделих с новия контрол и новите шефове, фокусът оттук насетне за всички нас е да се фокусираме върху високата добавена стойност, върху износа на дребния и междинен бизнес, тъй че организации като ББР, както и фишовете за възобновяване да финансират бъдещия български скайп!

Илиана Беновска: Г-н министър, по какъв начин ще се оправите със правосъдните разногласия във връзка с това, че тези, които Вие желаете да отстраните апелират и на практика вписването и реализацията на вашите нови членове не може да бъде осъществено, те не могат да бъдат назначени и другите места да бъдат освободени, минимум процедурата правосъдна ще е 2 години?

Кирил Петков: Това не е проблем, новият правилник дава опция до 7 индивида да има шефове и контрол. Така че действително даже правосъдните искове не ни стопират по никакъв метод. Така че още от днешния ден имаме нови шефове и нов контрол по отношение на тези, които могат да апелират. Само още едно нещо да кажа и това е последното нещо – доста се веселя, че към този момент една от осемте компании разгласи, че ще изплати 40 милиона от личния си дълг. Тези 40 милиона се надявам да отидат в най-малко 40 компании, дори бих споделил 400! Благодаря Ви!

Илиана Беновска: Защо ще ги изплащат?

Кирил Петков: Така взеха решение.

Илиана Беновска: Така се измъкна от диалога за ББР министър Петков! Иначе се пробваха изчерпателно да опишат своята версия за финансирането на дребния и междинен бизнес, която се оказа версия за финансиране единствено на тези, които печелят. Това е от нас!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР