Министърът на икономиката или гледа на Булгартрансгаз като на портмоне,

...
Министърът на икономиката или гледа на Булгартрансгаз като на портмоне,
Коментари Харесай

Румен Петков: Икономическият министър гледа на Булгартрансгаз като на портмоне

" Министърът на стопанската система или гледа на Булгартрансгаз като на портмоне, или не знае какво прави ". Това съобщи водачът на АБВ във връзка кредитирането на сдружението от ББР без глоба от КЕВР и мълчанието на икономическия министър. Лидерът на АБВ още веднъж настоя министърът на стопанската система да каже давала ли е заем ББР на Булгартрансгаз, в случай че е давала – с каква мотивация и този заем глобен ли е от КЕВР и поради мълчанието му се осъмни, че " или Булгартрансгаз са портмонето му, или едно от портмонетата му, или е съизвършител в грабежа, или са го стимулирали да мълчи, или е безусловно незапознат ",. Оставям встрани какъв брой са управленията на банката сега и какви заплати взимат, добави Румен Петков и разяснява: " Ако по този начин ще ръководи министърът на стопанската система - всяка фабрика с по две управления – жална ни майка ".

Фактът, че той не е в положение да даде отговор на въпроса кредитирала ли е ББР Булгартарнсгаз, в какъв размер и по законовата уредба ли е възложен заема, е доста неприятен знак, акцентира Румен Петков.
 Румен Петков сложи ултиматум на енергийния министър Румен Петков сложи ултиматум на енергийния министър
Ситуацията с " Булгартансгаз " е извънредно трагична, а бездействието на енергийния министър - необичайно, сигнализира водачът на АБВ Румен...

Той хвърли подозрения и към обявената от икономическия министър инвестиция в Ловеч. " Загрижеността му за братя Домусчиеви е трогателна, само че в случай че ще докарва дружество, за което ние ще платим 30-тина милиона за инфраструктура – дружество, което е задграничен вложител, без да е изследван пазарът е много противоречиво ", добави политикът и изрази опасения, че не е в пълномощията на едно служебно държавно управление да подписва подобен вид перспективни контракти. 

" Президентът би трябвало доста да се замисли на какви хора е дал своя вот доверие, кой му ги е дал и какво ще ги прави на 12 юли ", съобщи още Румен Петков.

Той е безапелационен, че министърът на енергетиката дестабилизира газовия бранш и счита, че настояването му за промяна на управата на сдружението е проформа, както и поставения от БЕХ на Булгартрансгаз период 9 юли за промяна на шефовете на сдружението. " Той помолил БЕХ, БЕХ помолили Надзорния съвет и си дали едни срокове… Те си играят на периоди ", разяснява Петков.

Енергийната система не се ръководи с пожелания, а с воля и системата би трябвало да подчинена на публичния интерес, означи Петков, уверен, че енергийният министър явно не може да го направи и настоя да освободи енергетиката от личното си некадъре и безбъдие.
 Румен Петков упорства президентът да каже чия кандидатура е енергийния министър Румен Петков упорства президентът да каже чия кандидатура е енергийния министър
Тревога от бездействията служебния енергиен министър изрази пред публицисти водачът на АБВ Румен Петков и настоя президентът да вземе о...

" Преди дни предложих три разновидността на енергийния министър – да в профил управлението на Булгартрансгаз, другият – да излезе в отпуска по майчинство и третият – да каже, че от него нищо не става и да се прибере у дома ", напомни Петков. " В понеделник той направи една обнадеждаваща декларация, че упорства БЕХ да в профил управлението на БТГ, само че до през днешния ден, четвъртък, няма никакъв резултат ", акцентира той и подсказа на министъра излаз. В помощ на министъра и окръжаващото го некадърие, желая да кажа,че в Търговския закон, в член 241 е записано, че членовете на управителния съвет се избират от надзорния, който дефинира тяхното заплащане и може да ги заменя когато и да е, посочи Петков. Поводите за освобождение на членовете на Управителния съвет са изредени в член 24 от Закона за обществените предприятия, уточни още той и посочи, че измежду основанията са " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности ". Неосведомяването на КЕВР за теглени заеми е тежко нарушаване, уверен е Петков.

" Фактът, че БЕХ не извършва разпореждането на министъра означа или че разпореждането е проформа, или той за тях е инцидентен минувач към Ларгото, или че рушветчилъкът е надвил ", разяснява случая Румен Петков.

Той е безапелационен, че не може да се вършат заключения в отчет на КЕВР като тези за 9 заема, без да е глобена КЕВР, в 5 случая - залози, без глоба от КЕВР, сериозно финансово положение, поставящо под подозрение газовата сигурност на България и този Управителен съвет и изпълнителният му шеф да не престават да си заемат длъжностите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР