Министърът на икономиката и индустрията, Никола Стоянов, обяви стартирането на

...
Министърът на икономиката и индустрията, Никола Стоянов, обяви стартирането на
Коментари Харесай

Стартират проверки в цялата страна на фирмите за бързи кредити

Министърът на стопанската система и промишлеността, Никола Стоянов, разгласи стартирането на инспекции в цялата страна на небанкови финансови институции, които оферират бързи заеми, за ценене на правата на потребителите.

Повод за инспекциите са голям брой сигнали за неразбираеми или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация и други В предишното е юридически опит казусът да се реши посредством нов закон. Експертният разбор обаче демонстрира, че в основата на казуса са неналичието на надзор и предварителна защита. Фирмите са били оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на контракта от двете страни действително е налице законно съображение за събиране на вземания от нелоялни търговски практики.

Комисията за отбрана на потребителите ще прегледа договорите и счетоводните документи на фирмитее и ще изпрати екипи за инспекции в техните офиси.

Предварителният обзор, осъществен от КЗП , е посочил съществени нарушавания, в това число нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския заем. Целта е унищожаване на противозаконните практики и гарантиране на отбрана на правата на клиентите, като се обезпечи по-добра осведоменост и гаранции за потребителите на бързи заеми.
 4.4 мрлд. лева дължат българите от бързи заеми, сигнализира Неправителствени организации
4.4 мрлд. лева дължат българите от бързи заеми, сигнализира Неправителствени организации

Основната причина за тегленето на бързи заеми е невъзможността българинът да покрие ежемесечните си разходи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР