Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова даде извънреден брифинг.

...
Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова даде извънреден брифинг.
Коментари Харесай

Нинова посочи черна дупка, в която са потънали милиони

Министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова даде ексклузивен брифинг. На него тя изнесе информация, обвързвана с българското присъединяване на „ Експо 2020” в Дубай. Тя дефинира обстановката като „ черна дупка, в която са потънали милиони” оповестяват от Нова телевизия. Министърът посочи, че КПКОНПИ проверява случая и стартира да организира разпити на участници в събитията. Сигнал ще бъде подаден и в Прокуратурата.

„ Спирам всички заплащания и нито лев повече на българските жители няма да отиде за сходни корупционни схеми. Ще задържим гаранцията по контракта, само че тя покрива единствено 50% от предплатените заплащания, ще си търсим остатъка по правосъден ред”, безапелационна бе Нинова.

Тя направи къса последователност на събитията към ревюто. „ На 21 декември 2018 година държавното управление на ГЕРБ взема решение България да взе участие в международното ревю „ Експо 2020” в Дубай и финансира това присъединяване с 6 720 000 лева с Данък добавена стойност. След това решение се организира социална поръчка и се подписва контракт с консорциум „ България Експо 2020” на 13.12.2019 година Този консорциум би трябвало да извърши по контракт следните неща: да направи идея, да изготви дизайн, лого, да направи павилион, да обезпечи експонатите и тяхното разполагане, личен състав, стратегия, събития, билети, заплащане на такси, комерсиална активност и реклама на България”, сподели тя. Нинова разгласи, че е останала сюрпризирана, че в контракта е записано, че 78% от сумата би трябвало да бъде преведена предплатено. „ Преведени са следните суми: на 20.12.2019 година - 1 212 000 лева предплатено, на 27.04.2021 година - 3 240 000 лева предплатено. Или общо страната е платила на компаниите в консорциума 4 452 000 лева.”, посочи министърът.

Втората изненада по думите ѝ е, че против това предплатено заплащане консорциумът е обезпечил сумата единствено с гаранция за 50% от тази стойност. „ Правителството превежда 4 млн., те обезпечават тази сума единствено за половината - втори проблем”, добави тя.

Третото, което регистрира тя, е, че консорциумът не извършва изискванията по контракта. „ Министерството на стопанската система и промишлеността е направило инспекция на място, преди също е правена инспекция, изготвяни са отчети, пращани са писма до консорциума за осъществяване по контракти и от това не следва нищо”, съобщи Нинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР