Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов не изключи възможността

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов не изключи възможността
Коментари Харесай

Държавната консолидационна компания може да бъде закрита

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов не изключи опцията Държавната консолидационна компания (ДКК) да бъде закрита.   " Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и на над 5500 души, които работят в тях.   Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК ", съобщи министърът, представен от Българска телеграфна агенция.   Той подсети, че задачата, с която е основана ДКК, е била страната да сплоти сдружения с миноритарен дял, които да могат да бъдат продадени.   Богданов уточни, че структурата не е работила по този метод. Напротив, основала се е опция за възлагане, превъзлагане сред държавни предприятия, разяснява министърът.   Той уточни, че в този момент се прави изчерпателен разбор за опциите предвид на това да не се рискува хората да изгубят работните си места.   " Целта ни е да фокусираме държавните предприятия към ДКК в четири съществени основни промишлености - чисти технологии и кръгова стопанска система, отбранителна и аерокосмическа промишленост, хранителни и биотехнологии, сериозни минерали, метали и първични материали ", сподели Богданов.

  Той добави, че това съгласно ведомството са главните посоки, които ще подсигуряват, че държавните предприятия ще продължат да действат дейно, на пазарен принцип и няма да разчитат на държавни поръчки и възлагания, няма да има и повече превъзлагания, главно поради които са генерирани вреди за над 700 млн. лв..   По думите на министъра се отваря опцията за публично-частни партньорства на тези сдружения с индустриални водачи в съответната промишлеността от съответните основни области, а не става дума за приватизацията им.   Друг резултат от преструктурирането е обвързван с съкращаване на броя на членовете на бордовете в държавните сдружения, които в този момент са към 70 индивида, а с измененията те ще станат сред 20 и 30 души.   Богданов сподели, че предложенията ще бъдат разисквани с държавното управление, партийните водачи и с членовете на икономическата комисия в Народното събрание. По думите му това ще е развой, който ще отнеме време, като уточни, че той се нуждае от по-широка поддръжка, с цел да бъде осъществен.   В отговор на въпрос министър Богданов уточни, че до края на март изпълнителят на плана за нов държавен комплекс, който получи над 79 млн. лв. с Данък добавена стойност, ще възвърне още 13 млн. лв., а по-голямата част от оставащите към 20 млн. лв. ще бъдат възобновени до края на март.

В началото на януари към този момент бяха възобновени 45 млн. лв.. Богданов посочи, че още този месец следва сключване на в допълнение съглашение с компанията. Държавата ще си заплати за всичко, което до момента е свършено, тъй като изпълнителят не е отговорен, че тогава не сме знаели за какво ни е държавен комплекс, а сме го упълномощили, само че останалото би трябвало да бъде възобновено по сметките на страната най-късно до края на март, сподели министърът.   По тематиката за язовирите Богданов заяви, че дружно с Министерство на регионалното развитие се приготвят законодателни промени, с които да се даде опция за легализиране на обектите, които са ремонтирани по подобаващ ред и качествено. По установените нарушавания по ремонта на язовирите, за които прокуратурата се произнесе, че такива няма, министърът сподели, че съдът е сезиран и уточни, че в случай че има позитивно развиване, страната ще може да потърси благоприятни условия за възобновяване на изразходваните суми и за тези уреди.   Икономическият министър очерта целите на ведомство за тази година, които са в три посоки: икономическото и индустриално съдействие на България, транспарантното и дейно ръководство на държавните предприятия, секване на корупционните практики и възобновяване на предплатени предплатено средства за неосъществени планове, и поддръжка за потребителите.

Една от главните задания е участието на България в Шенген и еврозоната, присъединението на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Ще се работи и за отварянето на нови пазари за българския бизнес и за привличането на вложители.

Богданов подсети, че за предходната година, по данни за десетте месеца, има рекорден по думите му растеж на вложенията в страната, които са близо 7 милиарда лв.. Ключови нови пазари за тази година ще са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония, сподели министърът.   Продължават напъните за възобновяване на държавната благосъстоятелност в Пловдивския панаир, сподели министърът. Той подсети, че дяловете на страната в панаира са обезпечени през съда и изрази вяра до края на март да бъдат възобновени тези 29 %, които сега са в Община Варна.

  В поддръжка на потребителите платформата по акцията " Достъпно за вас " се чака да прерасне в главен инструмент, с който да се увеличи информираността на хората при прехода от лв. към еврото.   В отговор на въпрос по идната държавна ротация, министърът сподели, че това са политически решения, в които екипът на министерството не взе участие. За нас е значимо да демонстрираме действително свършената работа и целите, които ние сме си задали, добави Богданов.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР