Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти, че около

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти, че около
Коментари Харесай

Министър Караниколов: Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние


Министърът на стопанската система Емил Караниколов заяви пред публицисти, че към 150 са язовирите, които са в по-тежко положение.

С прехвърлянето на собствеността на язовирите, които не могат да се стопанисват от общините и основаването на комерсиално сдружение за поддръжката им, неотложно ще стартира работа за премахване на нередностите по тези уреди.

Министърът сподели, че планове за средствата, нужни за поддръжката им, ще станат известни, откакто стане ясно какъв брой язовира ще бъдат трансферирани към страната и уточни, че единствено за язовир "Бели Искър " са нужни сред 30 и 60 млн. лв..

Министърът взе участие във конгрес "Цифровата стопанска система - какви са изгодите за потребителите? ".

Караниколов осведоми, че се чака на утрешното постоянно съвещание на Министерски съвет да бъдат разисквани предложенията за законови промени, свързани с предварителната защита и поддръжката на язовирите при сериозни обстановки. Той осведоми, че през вчерашния ден е имало съвещание при вицепремиера Валери Симеонов, като всички отраслови по тематиката министри са дали мненията си. Сред предложенията за промени в Закона за водите са тези, свързани категоризацията на язовирите, със задължението за притежателите и операторите на оборудванията да приготвят спешни проекти. Създава се държавно дружество, в което ще се трансферира собствеността на всички общински язовири, които не могат да се ръководят от тях заради липса на пари.

Утре ще бъде опцията за основаване и на комерсиално сдружение, което, до момента в който се трансферира собствеността на язовирите, ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони. Засега предлагането е то да бъде или към икономическото министерството, или това да е структурата, която се занимава с бедствия и повреди, сподели министърът и посочи, че на утрешното съвещание на Министерски съвет се чака това да бъде конкретизирано. Обсъжда се и опцията да има и сходно сдружение, което да поддържа проводимостта речните корита.

Засега, по отношение на концепцията да има отчисления от операторите в специфичен фонд за поддръжка на язовирите, министърът осведоми, че се обмисля вид избран % от наемите да са доход за този фонд. Като начало обаче ще се разчита на средства от държавния бюджет, добави министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР