Министърът на икономиката Емил Караниколов опита в сряда да снеме

Министърът на икономиката Емил Караниколов опита в сряда да снеме ...

Емил Караниколов: Не ми е работа да казвам на Банката за развитие на кого да раздава кредити.


Министърът на икономиката Емил Караниколов опита в сряда да снеме от себе си отговорността за спорните кредитни практики на държавната Българска банка за развитие, на която е принципал.

По време на управлението на уволнения от премиера Бойко Борисов главен изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев, а и преди това, кредитната институция си спечели репутацията на банка за близки до властта бизнесмени. Вместо да подпомага малкия и средния бизнес, тя отпусна над 60 млн. лв. на поликита и бизнесмен Георги Гергов, около 250 млн. лв. на фирми от орбитата на Делян Пеевски, към 150 млн. лв. на Румен Гайтански – Вълка и т. н.

Стоян Мавродиев се наложи да подаде оставка заради поредния едър кредит – за 75 млн. лв., на фирма с 2000 лв. приходи, свързана с колекторска агенция.

"Не е работа на министъра на икономиката да казва на надзорния и на управителния съвет на ББР кои кредити и на кого да одобряват", заяви министър Караниколов по време на блиц контрол в парламентарната комисия по икономика.

По думите на Караниколов това би било вмешателство в работата на търговска банка.

Източник: mediapool.bg