Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че състезанието за локация

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че състезанието за локация
Коментари Харесай

Караниколов: Не сме се отказали от Volkswagen

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че надпреварата за локация на новия цех на " Фолксваген " в района не е завършило и страната ни още има късмет да го завоюва. По думите му България продължава да прави всичко допустимо да завоюва огромната инвестиция, до момента в който няма публично известие от компанията и не е подписан контракт. Той удостовери, че на финала на процедурата са останали България и Турция, а първоначално интерес са декларирали над 20 страни.

Министърът подчертава, че турският пазар е доста по-голям. Според него не трябва да се подценява и участието на страната ни в Европейския съюз, тъй като това не ни разрешава да предлагаме държавна помощ на вложителите.

" Автомобилният клъстър изиска среща с страната и на нея ни убеди, че страната има потенциал за произвеждане на цели коли. В последните месеци се приказва за сериозен интерес от един от най-големите стратегически вложители ", означи Караниколов пред bTV.

Около 250 компании и 65 000 чиновници работят в българския авто бранш, регистрира той. За последните години в бранша са вложени близо 500 млн. лева и са разкрити 10 000 нови работни места. Амбициите са за откриване на 120 000 нови работни места, 500 нови компании и по-големи обороти.

Икономическият министър призна, че главният проблем на страната остават ниските заплати. " За последните 30 година единствено в осем или девет са увеличавани заплатите ", изясни Караниколов, като посочи банковата рецесия през 90-те години на предишния век, банкрута на страната и сбърканата всеобща приватизация до 2002 година, която е разрешила на олигарси да получават българската стопанска система.

За договорката за осемте изтребителя F-16 Емил Караниколов уточни, че против сумата от 1.256 милиарда $ страната ни ще получи всичко, което е поискала. Той увери, че държавното управление ще надгради с покупката на още осем самолета. Приоритет за кабинета е модернизацията на всички въоръжени сили.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР