Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът, отговарящ за иновациите

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът, отговарящ за иновациите
Коментари Харесай

Министър Караниколов и сръбски министър обсъдиха задълбочаване на икономическото сътрудничество

Министърът на стопанската система Емил Караниколов и министърът, отговарящ за нововъведенията и софтуерното развиване на Република Сърбия Ненад Попович разискаха възстановяване на търговско–икономическите връзки сред двете страни, предадоха от Министерството на стопанската система. По време на срещата двамата се договориха за задълбочаване на съдействието в областта на нововъведенията, на осведомителните и информационни технологии и софтуерните паркове.

Министър Караниколов акцентира, че Сърбия е един от водещите търговски сътрудници на страната ни. „ За първото тримесечие на 2019 година стокообменът сред двете страни възлиза на 286 млн. евро и бележи растеж от 10.4%, по отношение на същия интервал на 2018г. “, уточни той. По думите му износът на България към Сърбия единствено за първото тримесечие на актуалната година е повишен с 39.6%. и доближава 152.4 млн. евро, което е доказателство за положителните търговски взаимоотношения.

Караниколов и министър Попович се договориха идващото съвещание на Смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо съдействие да се организира при започване на месец ноември и да бъде придружено от бизнес конгрес.

Двамата разискаха още опциите за взаимно присъединяване на фирмите от двете страни на трети пазари и партньорство в самодейността „ 17+1 “, включващо общи районни планове. Министър Попович сподели от своя страна, че България е отличен сътрудник и сръбската страна желае да усъвършенства съдействието, изключително в областта на новите технологии и нововъведенията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР