Министърът на икономиката Богдан Богданов предвижда ръст в цените на

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов предвижда ръст в цените на
Коментари Харесай

Задава ли се значително покачване на цените на горивата?

Министърът на стопанската система Богдан Богданов планува растеж в цените на горивата и вероятен дефицит, в случай че депутатите прекратят прекомерно бързо дерогацията за съветския нефт. Законовата корекция за това към този момент бе гласувана на първо четене, а тези дни се чака да влезе в пленарната зала за дефинитивно утвърждение.

Парламентът желае да спре предварително съветския петрол за България. Това, което стимулира настояването, импортирано от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи е фактът, че изгодата за българския консуматор е минимална, тъй като цените на горивата не са били мощно повлияни макар по-евтиния съветски нефт.

" Ако дерогацията отпадне с премерени ограничения не чакаме проблеми. Отпадането с 30-дневен период крие опасности. Последната 1 година нямаме подготовка. Не мога да предвиждам какви ще са цените, ще се покачат, може да има дефицит ", заяви той.

Липсата на съветски петрол ще повлияе на цените на горивата. Тези, оповестили се " за " предварителното прекъсване, предвиждат повишаване единствено с 10-15 ст. на литър, само че специалистите са на друго мнение. Средната цена на горивата у нас сега е 2,90 лв. за литър. Заради поскъпналия нефт, то се чака до дни те да доближат 3 лв.. Имайки поради по-скъпия петрол спрямо съветския и се прибавят доста увеличените транспортни разноски до страната, цените могат да скочат до 4 лв. или повече.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР