Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска становище на Европейската

...
Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска становище на Европейската
Коментари Харесай

Питаме ЕБВР за Калин Митрев

Министърът на финансите Владислав Горанов ще изиска мнение на Европейската банка за възобновяване и развиване по случая с Калин Митрев. Повод са появилите се изявления в непознати печатни издания, свързани с заплащания от компании към европейски политици, в това число и Митрев.

По време на съвещанието министър Горанов уточни, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, само че откакто той към този момент е чиновник на Европейска банка за възстановяване и развитие неговото освобождение може да стане само с решение на органите на банката.

Пред членовете на държавното управление министърът заяви, че е получил информация от Калин Митрев. В обясненията си той е показал, че става въпрос за интервал, когато не е работел в банката, а получените приходи е заявил и е платил съответните налози. Твърди още, че обстоятелствата в непознатия щемпел, са безпочвени спекулации.

След като бъде получен формален отговор от Европейска банка за възстановяване и развитие по случая, министър Горанов ще рапортува пред държавното управление.

Ето и стенограмата от съвещанието на държавното управление

БОЙКО БОРИСОВ: Господин Горанов, по тематиката с господин Митрев!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Господин министър председател, сътрудници, желаех информация от господин Митрев за неговата позиция по изявленията, които се появиха тези дни в западната преса, свързани с заплащания от компании към европейски политици, включително беше упоменат и господин Митрев.

В обяснението си той цитира, че е работил като съветник по разнообразни контракти в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан и други страни, като тази работа той е правил в интервала от 2010-та до началото на 2014-та в качеството си на самостоятелен съветник, като изяснява, че в този интервал, което, несъмнено, и на нас ни е известно, не е работил в Европейската банка за възобновяване и развиване.

В обясненията Митрев декларира, че всичките хонорари са превеждани в негови персонални сметки в България и в чужбина и всичките му приходи от консултантска активност, без значение къде е живял и работил, са декларирани в България и са със съответните платени налози.

Коментира, че преди да стартира още веднъж работа в Европейската банка за възобновяване и развиване е прекратил всички свои консултантски контракти и действия. Твърди, че изявленията ги е разискал със съответните служби на банката, които нямат искания към характера на неговата активност, още повече по време, когато не е бил на работа в банката, и декларира най-после в писмото си до мен, че твърди, че нищо от това, което е правил през тези години, не е било в нарушаване на закона или морала. Такива са обстоятелствата, твърди той, всичко друго са безпочвени спекулации, като декларира, че е разполагаем да даде спомагателна информация.

Разбира се, ние ще правим съответните инспекции дали от позиция на данъчното законодателство е спазен законът, само че това, което мога да ви предложа, е да изпратя писмо до господин Сума Чакрабати, с което да се уведомим за позицията на банката, дотолкоз доколкото имаме позицията на господин Митрев, а всичко друго, което научаваме по тематиката, е на база единствено на неофициални изявления в медиите. Тоест, предлагам Ви да се обединим към решението да изпратя писмо до банката от мое име, в което да изискам позицията на банката по по този начин развилия се проблем, обвързван с тези заплащания, защото това, което откриваме е, че фактически за интервала, за който се отнасят тези контракти, господин Митрев не е бил представител на българската страна и не е бил чиновник на банката. Той твърди (и това ще го проверим), че всички налози са платени в България.

В допълнение – нещо по самата процедура за номинацията. Кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, само че откакто той към този момент е чиновник на Европейска банка за възстановяване и развитие, неговото освобождение може да стане само с решение на органите на банката. Правителството не може да го уволни. Затова предлагам да получим и позицията на банката.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, други отзиви?

Изпратете писмо до сър Чакрабати – какво мисли и по какъв начин ще реагира банката и ще реагира ли въобще в тази ситуация, и като получиш отговора ще ни запознаеш да предприемем дейности.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Разбрах.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Закривам съвещанието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР