Министърът на финансите Владислав Горанов и вътрешният министър Младен Маринов

...
Министърът на финансите Владислав Горанов и вътрешният министър Младен Маринов
Коментари Харесай

След хакерската атака в НАП: Депутатите изслушаха министрите на финансите и вътрешните работи

Министърът на финансите Владислав Горанов и вътрешният министър Младен Маринов бяха изслушани от депутатите в пленарната зала на Народното събрание за хакерската офанзива в Националната организация по приходите.

По-рано през днешния ден двамата дадоха пояснения и пред министър-председателя Бойко Борисов по време на съвещанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет.
Службите разбрали дружно с медиите, че хакери са източили данните на Национална агенция за приходите Горанов не изключи вътрешен човек да е оказал помощ за хакерската атака
Горанов съобщи пред народните представители, че се извинява за приключването на данни, само че беше безапелационен, че информацията на българските жители продължава да бъде предпазена.

„ Няма нарушена и изгубена информация Национална агенция за приходите. Информацията, която е опубличена съставлява с изключение на персонални данни и данъчноосигурителна информация с обособени фрагменти и интервали. Искам още веднъж да обърна внимание, че вложенията в осведомителните системи в Национална агенция за приходите са немалки. През цялото време, освен от както съм министър, главната концепция на развиването на тези осведомителни системи е била да се откри салдото на отбраната на информацията и това всеки български жител да може да се възползва от услугите на приходната администрация “, уточни финансовият министър, представен от „ Фокус”.
Национална агенция за приходите засекли хакерска атака още в края на юни Към момента данните са, че хакерът е работил от чужбина
Маринов изясни пред депутатите, че в хакнатите файлове от Национална агенция за приходите се съдържат данни за стотици хиляди български жители, техните имена, ЕГН и имена на български компании с техните ЕИК.
Младен Маринов: Има навлизане в сървър на Национална агенция за приходите, имейлът е съветски Атаката може да е обвързвана с решението за пазаруване на изтребителите F-16, разяснява вътрешният министър
„ В хода на осъществените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни мероприятия беше открито следното: на 15 юли 2019 година в 10:13 ч. незнайно лице от е-поща с кутия е изпратил мейл до четири електронни медии. Съобщението е с отпратка към уеб страницата за шерване на наличие, където е разполагаем за събаряне списък с величина 1,84 гигабайта. Предоставена е и ключова дума за достъп до данните в архива “, сподели още силовият министър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР