Министърът на финансите Владислав Горанов е изпратил писма до 40

...
Министърът на финансите Владислав Горанов е изпратил писма до 40
Коментари Харесай

Министерството на финансите поиска 14.5 млн. лв от 40 партии

Министърът на финансите Владислав Горанов е изпратил писма до 40 политическите партии, получили държавни дотации от 26 май 2016 г, до в този момент, част от които би трябвало да бъдат върнати. В писмата са посочени съответните суми, подлежащи на връщане - разликата сред предоставената държавна дотация и преизчисления размер. В писмата е разказан и механизмът за възобновяване на сумите, съгласно условията на измененията в Закона за политическите партии.

Ако партия откаже да върне непринудено сумата, тя ще получи по-малка част от дотацията си за 2019 година На процедура финансовото министерство ще ѝ удържи 30% от сумата, която би трябвало да ѝ бъде преведена. Занапред пък ще продължи да ѝ удържа по 50% от дотацията, до момента в който отговорностите не бъдат погасени, излиза наяве от известието на ведомството.

Партиите, които не получават сега дотация от страната, ще станат нейни длъжници.

Междувременно от ГЕРБ оповестиха, че по предписание на премиера Бойко Борисов партията е превела по сметката в Българска народна банка цялата сума.

Освен партии от настоящето 44 Народно заседание, описът обгръща и партии и обединения от предходния парламент или получили 1% на парламентарните избори. Така измежду длъжниците със 779 лева, се оказва и Партията на Българските дами, която беше сътрудник на Национална движение „Симеон Втори" и ССД с дължими 1557 лева

До преизчисляване на дотациите се стигна, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за дотацията се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР