Министърът на финансите отговаря на въпроси в рубриката „Властта говори!

...
Министърът на финансите отговаря на въпроси в рубриката „Властта говори!
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Финансовият министър отговаря на въпроси: Планираме минимална пенсия от 370 лв. и COVID добавка от 60 лв.

Министърът на финансите дава отговор на въпроси в рубриката „ Властта приказва! Открито “ във Facebook страницата на Министерския съвет.

Бюджетът за 2022 година

„ Това, че няма постоянно държавно управление не значи, че Министерството на финансите ще спре да работи. Ние сме длъжни да пазим стабилността в страната и да съблюдаваме закона. А законът изисква министерството да внесе бюджет. Оттам нататък в ръцете на партиите и Народното събрание е да реши каква част от него ще схване и по какъв начин ще го актуализира “, изясни Белчев.

Ще има ли пенсионна промяна?

„ За промени не можем да приказваме от позицията на длъжностен кабинет. По отношение на пенсиите е доста значимо безспорната стойност на прихода на пенсионера да не спада “, на мнение е финансовият министър.

„ Досега имаше минимална пенсия от 300 лева и Коронавирус добавка от 120 лева, което прави приход от 420 в. Нашата цел е този приход да не спада, което значи да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато свалим Коронавирус ограниченията внезапно парите на пенсионерите още веднъж да спаднат на 300 лева, направихме предложение базовата пенсия да се увеличи на 370 лева Остатъкът до актуалната Коронавирус добавка да бъде нова добавка. Нашето предложение е тя да стане 60 лева, тъй че сумата да стане 430 лева След като пандемията завърши, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лева “, изясни.

Притеснителна ли е инфлацията?

„ Инфлацията тормози всички, само че съгласно данните на Национален статистически институт тя не е чак толкоз висока. Засили се в края на годината поради растежа на електрическата енергия и газа. По последни прогнози евентуално темпът в границите на идващите няколко месеца ще бъде овладян, тъй че не чакам шокови инфлации в границите на идната година “, счита финансовият министър.

Ще има ли остатък в края на актуалната година и има ли потребност от нов дълг?

„ Не планираме да издаваме нов дълг и е прекомерно евентуално да имаме дребен остатък “, отговори той.

Предвижда се да реализираме недостиг от порядъка на 2,9%.

„ Възможността да теглим дълг е от порядъка на 10-12 милиарда. Не споделям, че ще се наложи да теглим всичко това, само че проектът ни е да заложим таван, който да доближава до лимита. Би било рационално и изцяло обикновено да планираме интернационална емисия, тъй като локалният пазар е относително стеснен. Като страна най-малкото имаме потребност от диверсификация по линия на задълженията “, на мнение е Белчев.

Бюджетите за по-малките общини

„ По актуалните правила общините се финансират по избран механизъм. В момента не можем да променим този механизъм. Това би могло да направи едно постоянно държавно управление “, разясни финансовият министър.

Какъв би трябвало да е размерът на минималната заплата?

„ Трябва да мислим и за работодателите. Ако прекомерно доста се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да банкрутираме прекомерно доста компании и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи въз основата на търсенето и предлагането. Трябва да мислим за бизнеса, освен за заплатите “, сподели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР