Министърът на финансите на САЩ отказва да отвърне на обаждания

...
Министърът на финансите на САЩ отказва да отвърне на обаждания
Коментари Харесай

Финансовият министър на САЩ не вдига телефона на Кристалина Георгиева

Министърът на финансите на Съединени американски щати отхвърля да отвърне на позвънявания на шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, откакто избухна скандал, оповестява " Блумбърг ", съобщи News.bg.

Тъй като Георгиева бе упрекната по-рано този месец, че непозволено се е намесвала в отчет на Световната банка в предходната си работа там, тя направила опити да беседва с Джанет Йелън, само че не е съумяла, споделиха осведомени, говорейки при изискване за анонимност. Докладът на адвокатската адвокатска фирма WilmerHale, поръчан от Световната банка, твърди, че Георгиева, която пое кормилото на МВФ през 2019 година, е притискала банковия личен състав да увеличи рейтинга на бизнес климата в Китай.

По-рано Георгиева е имала елементарен достъп до Йелън, поради близкия темперамент на многостранния ангажимент сред МВФ и Министерството на финансите на Съединени американски щати. Двете си говорили постоянно по-рано тази година, защото Съединени американски щати и МВФ са работили по начинания, в това число плануваното вложение на световните запаси от 650 милиарда $. Съединени американски щати са най-големият акционер както в МВФ, по този начин и в Световната банка, а Министерството на финансите ръководи тези взаимоотношения.

Говорителят на Министерството на финансите на Съединени американски щати Александра ЛаМана отхвърли да разяснява контактите на Йелън с Георгиева. Говорител на МВФ също отхвърли коментар, както и представителят на Георгиева. " Доверието в МВФ явно е повредено ", споделя Тимъти Аш, пълководец в BlueBay Asset Management в Лондон и деец анализатор на разрастващите се пазари. Той сподели, че Георгиева би трябвало да се отдръпна, до момента в който следствията приключат. Представител на Министерството на финансите съобщи, че са прегледани изказванията за непозволено държание и ги намират за тревожни и съществени. Съединени американски щати чакат оценката на МВФ.

Понастоящем комисията по нравственос на МВФ преглежда констатациите от отчета, поръчан от Световната банка. " Както изяснихме, Министерството на финансите счита, че констатациите на отчета са съществени и са наложили цялостен обзор от страна на МВФ на ролята на ръководещия шеф в Доклада за правене на бизнес ", разяснява ЛаМана от Министерството на финансите, като повтори изказване, направено по -рано този месец. " Нашата съществена отговорност е да поддържаме честността на интернационалните финансови институции. " Липсата на връзка идва в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които се организират от 11 до 17 октомври.

Това са събиране на подписи за двете основани във Вашингтон институции и се събират финансови министри и ръководители на централни банки от цялостен ​​свят. Членовете и на двете партии в Съединени американски щати показват терзания по отношение на Георгиева. Докато няколко републикански депутати приканиха Министерството на финансите да проверява изказванията, двама видни демократи - ръководителят на Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите Максин Уотърс и ръководителят на комисията по външни връзки на Сената Робърт Менендес също нарекоха изказванията притеснителни. Георгиева отхвърли обвиняванията за интервенция в рейтинговия показател на Световната банка Doing Business за Китай. Докладът, който Световната банка приключи, откакто при подготовката му бяха открити етични проблеми, бе употребен от вложителите - и постоянно се популяризира от държавните управления - като индикатор за конкурентоспособност.

В писмо от три страници до шефа на комисията по нравственос на борда на МВФ от 21 септември Георгиева споделя, че е сюрпризирана от заключението на адвокатската адвокатска фирма WilmerHale в отчет от 15 септември, че тя играе " основна роля " в измененията, свързани с класирането на Китай в отчета за 2018 година " Това просто не е правилно ", написа Георгиева. Георгиева е получила поддръжка, в това число от някогашния основен икономист на Световната банка и Нобелов лауреат Джо Стиглиц. МВФ даде обещание " изчерпателен, справедлив и своевременен обзор " на обвиняванията против Георгиева. Миналата седмица, откакто одитът на WilmerHale бе пуснат, Георгиева съобщи, че не е съгласна с констатациите и изяснява на чиновниците на фонда, че е помолила личния състав да ревизира двойно или тройно данните, само че в никакъв случай да не трансформират крайното им обръщение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР