Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви днес, че

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви днес, че
Коментари Харесай

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономика

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи през днешния ден, че концепцията законодателите да оставят страната в дефолт е „ немислима “.   Говорейки пред кореспонденти преди срещите на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-7 в Ниигата, Япония, Йелън сподели, че е осведомена с предлагането на някогашния президент Доналд Тръмп към републиканските законодатели да оставят страната в обстановка, в която не може да изплаща отговорностите си.   Коментарите на Йелън идват, откакто тя към този момент предизвести за „ икономическата злополука “, която следва, в случай че Съединени американски щати не съумеят да покачат тавана на дълга си през идващите седмици. Тя също предизвести, че Съединени американски щати може да се окажат в дефолт по-рано от предстоящото – още на 1 юни.
„ Идеята за несъблюдение на дълга е нещо, което би подкопало толкоз мощно стопанската система на Съединени американски щати и международната стопанска система, че мисля, че би трябвало да се преглежда от всички като немислимо “, сподели Йелън, представена от CNBC. „ Америка в никакъв случай не би трябвало да се оказва в дефолт “, предизвести тя. 
  На въпрос за стъпките, които администрацията на Байдън може да предприеме в обстановка на дефолт, Йелън акцентира, че законодателите би трябвало да покачат тавана на дълга.  
  „ Няма добра опция, която да ни избави от злополука. Не желая да встъпвам в ранглиста коя неприятна опция е по-добра от другите, само че единственото рационално нещо е да се увеличи таванът на дълга и да се избегнат ужасните последици “, съобщи още Йелън, като означи, че невъзможността за погашение на дълга може да бъде предотвратена.   „ Конгресът на Съединени американски щати е вдигал или премахвал лимита на дълга съвсем 80 пъти от 1960 година насам. Призовавам го да работи бързо, с цел да го направи още веднъж “, уточни американският министър на финансите.    Междувременно Белият дом и републиканците в Конгреса са затънали в опълчване по отношение на лимита на дълга, показва CNBC в обособен разбор по тематиката.    Таванът за финален път беше нараснал през декември 2021 година с 2,5 трилиона $, ограничавайки лимита до 31,381 трилиона $.   Ако Конгресът не се съгласи да го вдигне, държавното управление няма да разполага със средства да заплати разноските си и да извърши отговорностите си.  Каква е позицията на републиканците?   Републиканците акцентират загрижеността си за възходящия народен дълг, който се е повишил от по-малко от 1 трилион $ през 80-те години до повече от 3 трилиона $ през днешния ден. Те отхвърлят да вдигнат тавана на дълга, в случай че не е комбиниран със съкращения на разноските.   Републиканците в Камарата на представителите одобриха Закона за ограничение, икономисване и напредък предишния месец, чиято цел е да наложи фрапантни съкращения на федералните дискреционни разноски, нови условия за получателите на обществени помощи и да разшири добива и производството на изкопаеми горива – всичко това в подмяна на повишение на лимита на дълга за към година.  Каква е позицията на Белия дом?   Белият дом остава хладнокръвен, че е отговорност на Конгреса да увеличи тавана на дълга без условия, както беше направено три пъти при администрацията на Тръмп.    Президентът Джо Байдън неведнъж е призовавал републиканците в Камарата на представителите да одобряват нарастване на тавана на дълга без ултиматуми и да проведат обособена полемика по отношение на съкращенията на разноските в бюджета.

Какво се случва, в случай че Съединени американски щати не могат да изпълнят отговорностите си?   Неизпълнението на държавния дълг би провокирало безпорядък в стопанската система и би раздрусало пазарите по света.    Последният път, когато републиканците в Конгреса заплашиха с дефолт през 2011 година, Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати за първи път до AA+ от AAA.   Ако Съединени американски щати изпаднат в несъстоятелност, брутният вътрешен артикул ще падне с 4% и повече от 7 милиона служащи ще изгубят работата си, предвижда неотдавна Moody's Analytics. Дори малко положение на дефолт би довел до загуба на 2 милиона работни места, съгласно данните.   Институтът Брукингс означи, че тази обстановка може да докара до $750 милиарда по-високи разноски за федерални заеми през идващото десетилетие.   Нещо повече, всичко това би раздрусало позицията на Съединени американски щати на международната сцена. Директорът на националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс предизвести предходната седмица, че Русия и Китай ще се възползват от възможното несъблюдение на дълга на Съединени американски щати. Хейнс съобщи, че двете народи ще се опитат да бележит „ хаоса в Съединените щати, които не са в положение да действат като народна власт “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР