Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън уведоми Конгреса, че

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън уведоми Конгреса, че
Коментари Харесай

Джанет Йелън: САЩ може да просрочи дълга си преди 1 юни

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън уведоми Конгреса , че страната може да просрочи дълга си още на 1 юни, в случай че законодателите не усилят или преустановят пълномощията на Америка за заеми преди този момент и предотвратят това, което евентуално може да се трансформира в световна финансова рецесия , написа „ Асошиейтед прес “.

В писмо до водачите на Камарата на представителите и Сената Йелън прикани водачите на Конгреса „ да защитят цялостната религия и заема на Съединените щати, като работят допустимо най-скоро “ , с цел да се оправят с лимита от 31,4 трилиона $ на законните си пълномощия за заеми . Тя добави, че е невероятно да се планува сигурно точната дата, когато парите в Съединени американски щати ще свършат. В писмото Йелън написа още:

„ Научихме от минали задънени граници на дълга, че изчакването до последната минута за прекъсване или увеличение на лимита на дълга може да аргументи сериозна щета на доверието на бизнеса и потребителите, да увеличи разноските за краткосрочни заеми за данъкоплатците и да повлияе негативно на кредитния рейтинг на Съединените щати. “

Също в понеделник Бюджетната работа на Конгреса заяви, че вижда по-голям риск Съединени американски щати да останат без средства при започване на юни. Директорът на CBO Phillip L. Swagel сподели, че заради по-малко от предстоящото данъчни приходи през този сезон на подаване на заявления и по-бързата IRS, която обработва към този момент получени заявления, „ изключителните ограничения на Министерството на финансите ще бъдат изчерпани по-рано, в сравнение с прогнозирахме преди “ .

През януари Йелън изпрати писмо до водачите на Конгреса, заявявайки, че нейният отдел е почнал да прибягва до „ изключителни ограничения “ , с цел да избегне банкрут на федералното държавно управление .

В понеделник Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че възнамерява да усили заема си през тримесечието от април до юни на тази година, макар че федералното държавно управление е покрай нарушение на лимита на дълга . Съединени американски щати възнамеряват да заемат 726 милиарда $ през тримесечието. Това е с 449 милиарда $ повече от плануваното през януари, заради по-нисък паричен баланс при започване на тримесечието и прогнози за по-ниски от предстоящите доходи от налог върху прихода и по-високи разноски.

Въпреки че съветската инвазия в Украйна остава задължение за икономическия напредък на Съединени американски щати, чиновници на Министерството на финансите споделят, че дебатът за тавана на дълга съставлява най-големият риск за финансовата позиция на Съединени американски щати.

Ерик Ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика, сподели в изказване, че „ даже в случай че Конгресът в последна сметка увеличи лимита на дълга, преди да настъпи несъблюдение, произлизащата от това неустановеност може да увеличи разноските по заемите и да провокира различен финансов стрес, който би отслабил нашия пазар на труда и нашите стоящи в света. “

„ Няма време за губене “ , предизвести Шай Акабас, шеф по икономическата политика в Центъра за двупартийна политика, който предвижда по този начин наречената дата X, когато държавното управление изчерпва своите изключителни ограничения . Той разясни:

„ Неговата организация също ще даде обновена X-дата проекция през идващите дни. “

Той добави:

„ Правителството на Съединени американски щати още веднъж е в границите на няколко месеца или даже седмици, откакто не съумява да извърши всичките си отговорности. Това не е позиция, подобаваща на страна, считана за основата на финансовата система, и единствено прибавя неустановеност към така и така разтърсената стопанска система. “

Демократите и Белият дом упорстват Конгресът да усили лимита на федералния дълг. Президентът Джо Байдън желае таванът да бъде вдигнат без договаряния . Републиканското болшинство в Камарата на представителите неотдавна одобри законопроект за обезпечаване на съкращения на разноските в подмяна на увеличение на лимита на дълга. В понеделник Байдън предложения четиримата водачи на Конгреса в Белия дом на 9 май, с цел да обсъдят въпроса.

Миналата седмица на политическата конференция Cap-to-Cap във Вашингтон Йелън съобщи:

„ Конгресът би трябвало да гласоподава за повишение или прекъсване на лимита на дълга и би трябвало да го направи без условия и не би трябвало да чака до последната минута. Вярвам, че това е съществена отговорност на водачите на нашата нация да създадат това. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР