Министърът на финансите на Ирландия Паскал Донъхоу обяви вчера план

...
Министърът на финансите на Ирландия Паскал Донъхоу обяви вчера план
Коментари Харесай

Ирландия заделя 1.2 млрд. евро за отговор на евентуален Брекзит без сделка

Министърът на финансите на Ирландия Паскал Донъхоу разгласи през вчерашния ден проект за сериозна поддръжка за стопанската система на страната в размер на 1.2 милиарда евро, с цел да бъде смекчено въздействието на Брекзит без съглашение, предадоха " Франс прес " и " Ройтерс ", представени от Българска телеграфна агенция.

" Брекзит е най-спешният и непосреден риска за стопанската система ни и излизане на Англия от Европейски Съюз без съглашение би било доста мъчно ", сподели Донъхоу в къса тирада пред Народното събрание. Той съобщи, че поддръжката за стопанската система би трябвало да се усили по отношение на към този момент отделените помощи и добави: " Обявявам общ размер на разноските от 1.2 милиарда евро, с цел да отговорим на Брекзит ".

Министърът посочи, че 600 милиона евро ще бъдат отделени за браншове като земеделие и туризъм, с цел да се оправят с удара от един безреден Брекзит.

Брекзит без съглашение, който ще възвърне физическите граници сред Ирландия, членка на Европейски Съюз, и Северна Ирландия, която е част от Англия, би лишил 55 хиляди ирландци от работа и ще докара до бюджетен недостиг от 0.6% от брутния вътрешен артикул през идната година, съгласно държавните данни. От политическа позиция връщането на границите би заплашило и мира със Северна Ирландия след десетилетия на кървясъл спор.

Британският министър председател Борис Джонсън даде обещание Брекзит " непременно " на 31 октомври със или без съглашение с Европейски Съюз, само че договарянията не бележат прогрес три седмици преди крайния период, напомня Агенция Франс Прес.

Противоречия

След телефонен диалог с английския си сътрудник ирландският министър председател Лио Варадкар сподели, че ще бъде доста мъчно да бъде реализирано съглашение за Брекзит до другата седмица. Той разяснява показания от Джонсън проект за ирландската граница, който бе посрещнат с рецензии от Европейски Съюз. В него се показва, че цялото Обединено кралство би трябвало да напусне митническия съюз на Европейски Съюз. Северна Ирландия с разрешението на политици в нейния парламент ще продължи да ползва законодателството на единния пазар на Европейски Съюз за селскостопански и други артикули. Разрешението на северноирландските политици ще се изисква на всеки четири години. (повече за проекта четете тук и тук).

" Това, което Обединеното кралство направи, е всъщност отвод от съглашението, което добросъвестно договаряхме с държавното управление на премиера Мей в продължение на две години ", добави той. По думите му в този момент Лондон като че ли връща на масата половината от това съглашение и показва това като отстъпка, а в действителност съгласно ирландския министър председател то не е. Варадкар добави, че това са " две съществени несъгласия ".

Без прогрес

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли сподели през вчерашния ден, след среща с Джонсън, че " няма прогрес " в договарянията за Брекзит, съобщи " Ройтерс ". Сасоли заяви, че Джонсън дал мъгляви отговори на въпросите му за запазването на отворена граница след Брекзит сред Република Ирландия и ръководената от Англия провинция Северна Ирландия.

" Ние (Европейският парламент) няма да се съгласим на договорка, която подкопава съглашението от Разпети петък и мирния развой (на остров Ирландия) или да изложим на риск целостта на нашия обединен пазар ", уточни Сасоли в изказване.

" Има две други възможности на договорка освен това състояние: отлагане или вид без договорка ". Сасоли сподели, че Джонсън повторил и позицията си, че няма да желае от Европейски Съюз да отсрочи датата на Брекзит след 31 октомври.

Европейски Съюз не прави взаимни отстъпки

Англия до момента не вижда компромис от страна на Европейския съюз в договарянията за Брекзит, сподели през вчерашния ден представител на Джонсън и прикани общността да прояви еластичност, с цел да бъде реализирано съглашение за овакантяване.

Според представителя министър председателят е споделил пред свои министри, че Англия към момента желае договорка, а техническите договаряния с Европейски Съюз не престават.

По-рано Европейски Съюз съобщи, че Англия играе " глупава игра на обвинявания " по отношение на Брекзит, откакто източник от канцеларията на Джонсън сподели, че всъщност е невероятно да се реализира договорка, тъй като немският канцлер Ангела Меркел е сложила неприемливи претенции.

Премиерският представител съобщи, че договарянията явно са в сериозен стадий. " Министър-председателят в действителност желае договорка, само че с цел да реализираме това, ще е необходим прочут компромис от страна на Европейски Съюз, а към този момент не виждаме такова нещо ", сподели той и добави, че не Англия е тази, която приказва за игри на обвинявания. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (748)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР