Министърът на финансите Кирил Ананиев се срещна днес в министерството

...
Министърът на финансите Кирил Ананиев се срещна днес в министерството
Коментари Харесай

Министерството на финансите ще иска законови гаранции за бюджетните приходи на малките общини

Министърът на финансите Кирил Ананиев се срещна през днешния ден в министерството с представители на Националното съдружие на кметовете на кметства в Република България. На нея Ананиев пое ангажимент да разиска с ръководителите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по районна политика - Менда Стоянова и Искрен Веселинов - основаването на работна група, която да разиска и да направи оферти за промени в Закона за локалното самоуправление, които да подсигуряват, че огромните общини ще превеждат дължимите бюджетни средства по сметките на дребните обитаеми места.

Председателят на сдружението на кметовете на дребни обитаеми места Румен Стоянов отбрани още веднъж пред финансовия министър и неговия екип настояванията за законодателно гарантиране на бюджетни средства за дребните обитаеми места и за предугаждане на административна отговорност за кмета на огромната община, в случай че не дава паричен запас на дребните кметства.

" Ще предизвиквам при започване на идната седмица среща с ръководителите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по районна политика, благоустройство и локално самоуправление за възобновяване на работата по Закона за изменение и допълнение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация ", съобщи министър Ананиев. Той прикани представителите на сдружението да създадат свои оферти за промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, които да бъдат показани за разискване в работната група.

На срещата министър Ананиев напомни, че съгласно философията на децентрализацията на локалното самоуправление, ролята на централната власт е да подкрепя естествената активност на общините посредством субсидиране от бюджета на характерни, делегирани от страната действия. Самите общини обаче според Конституцията сами дефинират бюджета си и се разпореждат със средствата в него, несъмнено като съблюдават наредбите на съответните нормативни актове.

За да се подсигурява, че огромната община няма да ощетява подведомствените й по-малки обитаеми места през феврурари 2019-а държавното управление утвърди законопроек за изменение на Закона за локалното самоуправление, които планува няколко значими корекции.
Въвеждане на обвързване на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината; Изрично регламентиране на обвързване за кмета на общината в хода на осъществяване на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата; Създаване на опция кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да вземат участие в комисиите за асортимент на претендентите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и осъществяване на договаряния и разговор при провеждането на публични поръчки, в комисиите за въвеждане в употреба на градежите, както и при сформиране на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.
Според Мининистерствот на финансите все още, на база постъпилите мнения по законопроекта, може да се направи изводът, че няма единно мнение по по този начин създадения законопроект сред Националното съдружие на общините в Република България и Националното съдружие на кметовете на кметства в Република България. Явно сред двете организации има труднопреодолими различия по отношение на разпределянето на правата и отговорностите по ръководството на бюджетните средства, които по този начин или другояче не доближават.

Що се отнася до финансовото положение на общините неотдавна Министерството на финансите изнесе информация, че данните от края на второто тримесечие на 2020 година по отношение на края на 2019 година, както и по отношение на същия интервал на 2019 година, демонстрират, че междинният дял на приходите в общите приходи за страната спада до 34,14 % по отношение на 34,92 % в края на 2019 година, като остава по-нисък и по отношение на същия интервал на предходната година (39,41 %). Броят на общините, които регистрират дял на приходите от общите приходи, по-висок от междинния за страната, е 37, по отношение на 38 към края на преходната година и към края на месец юни 2019 година Приходите надвишават разноските за локални действия към края на второто тримесечие на 2020 година при 22,6 % от общините или при 60 общини, като се регистрира усъвършенстване по отношение на същия интервал на предходната година, когато са били 54. В края на 2019 година този резултат се следи при единствено 16 общини. Средното за страната ниво на размера на дълга, като % от плануваните доходи, изравнителна дотация и други прехвърляния за локални действия от Централния бюджет, спада минимално до 46,73 % по отношение на 47,40 % година по-рано, като остава по-ниско по отношение на края на 2019 година, когато е 48,49 %. Към края на месец юни 2020 година систематизираното бюджетно салдо на общините е позитивно, като остатъкът доближава 461,9 млн. лева

Делът на наличните в края на юни 2020 година отговорности за разноски по бюджетите на общините към годишния дял на разноските на общините е 3,5 % (при 3,6 % към 30.06.2019 година и 6,9 % към 31.12.2019 г.). Броят на общините, превишаващи междинните равнища за страната, е 80, при 75 за същия интервал на предходната година и 70 към края на 2019 година. Към 30 юни 2020 година в 15 общини отговорностите за разноски към годишния размер на разноските надвишават 15 на 100 (при 17 общини за същия интервал на предходната година и 24 към 31.12.2019 г.).

Просрочените отговорности на общините към 30.06.2020 година са в размер на 168,2 млн. лева, в това число по бюджета на общините 143,8 млн. лева, като са образувани от 130 общини, представляващи 49 % от общия брой общини, а 135 общини, приключват второто тримесечие на 2020 година без просрочени отговорности по бюджетите си. Сравнено със същия интервал на предходната година, понижение на просрочените отговорности регистрират 24 % или 63 общини, като общият размер на осъщественото от тях понижение е почти 22,2 млн. лв.. За същия интервал 70 общини, представляващи 26 % от всички, усилват просрочените си отговорности в границите на една година общо с 42,6 млн. лв.. В делегираните от страната действия просрочените отговорности са в размер на 2,5 млн. лева и съставляват към 1,8 % от размера на просрочените отговорности по бюджетите на общините.

Общинският дълг и общинските гаранции към 30 юни 2020 година възлизат на 1 423,8 млн. лева, в това число 656,5 млн. лева вътрешен (41,1 %) и 767,3 млн. лева (53,9 %) външен дълг. Голяма част от общинския дълг и общинските гаранции - 1 196,9 млн. лева (84,1 %) - са предопределени за финансиране на капиталови планове. Дългът на Столична община образува 49,9 % от общия размер на дълга. Спрямо края на 2019 година, размерът на общинския дълг и общинските гаранции понижава с 25,2 млн. лева, което се дължи на понижение на размера на вътрешния дълг със 7,0 млн. лева и на този на външния дълг с 18,2 млн. лева.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР