Министърът на финансите Джанет Йелън в понеделник предупреди Конгреса, че

...
Министърът на финансите Джанет Йелън в понеделник предупреди Конгреса, че
Коментари Харесай

САЩ заплашени от дефолт след 1 юни

Министърът на финансите Джанет Йелън в понеделник предизвести Конгреса, че Съединени американски щати може да просрочат дълга си още на 1 юни, в случай че конгресмените не усилят или преустановят пълномощията на страната за заеми преди този момент и предотвратят това, което евентуално може да се трансформира в световна финансова рецесия, заяви АП.

В писмо до водачите на Камарата на представителите и Сената, Йелън прикани водачите на Конгреса да работят допустимо най-бързо, с цел да се оправят с лимита от 31,4 трилиона $. Тя добави, че е невероятно да се планува сигурно точната дата, когато парите в Съединени американски щати ще свършат.

„ Научихме от предишните граници на дълга, че изчакването до последната минута може да аргументи сериозна щета на доверието на бизнеса и потребителите, да увеличи разноските за краткосрочни заеми за данъкоплатците и да повлияе негативно на кредитния рейтинг на Съединените щати “, написа Йелън в писмото.

Също в понеделник Бюджетната работа на Конгреса заяви, че вижда по-голям риск Съединени американски щати да останат без средства при започване на юни.

През януари Йелън изпрати писмо до водачите на Конгреса, заявявайки, че нейният отдел е почнал да прибягва до „ изключителни ограничения “, с цел да избегне банкрут на федералното държавно управление.

Министерството на финансите съобщи в понеделник, че възнамерява да усили заема си през тримесечието от април до юни на тази година, макар че федералното държавно управление е покрай нарушение на лимита на дълга.

Съединени американски щати възнамеряват да заемат 726 милиарда $ през тримесечието. Това е с 449 милиарда $ повече от плануваното през януари, заради по-ниския паричен баланс при започване на тримесечието и прогнозите за по-ниски от предстоящото доходи от налог върху прихода и по-високи разноски.

Въпреки че нахлуването на Русия в Украйна остава задължение за икономическия напредък на Съединени американски щати, чиновници на Министерството на финансите споделят, че дебатът за тавана на дълга съставлява най-големият риск за финансовата позиция на Съединени американски щати.

Ерик Ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика, сподели в изказване, че „ даже в случай че Конгресът в последна сметка увеличи лимита на дълга, преди да настъпи несъблюдение, произлизащата от това неустановеност може да увеличи разноските по заемите и да провокира различен финансов стрес, който би отслабил нашия пазар на труда и нашето състояние в света. “

„ Няма време за губене “, сподели Шай Акабас, шеф по икономическата политика в Центъра за двупартийна политика, който предвижда по този начин наречената дата X, когато държавното управление изчерпи своите изключителни ограничения. Неговата организация също ще даде обновена X-дата проекция през идващите дни, споделя той.

„ Правителството на Съединени американски щати още веднъж е в границите на няколко месеца или даже седмици, откакто не съумява да извърши всички свои отговорности. Това не е позиция, подобаваща на страна, считана за основата на финансовата система, и единствено прибавя неустановеност към така и така разтърсената стопанска система. “

Демократите и Белият дом упорстват Конгресът да усили лимита на федералния дълг. Президентът Джо Байдън желае таванът да бъде вдигнат без договаряния. Републиканското болшинство в Камарата на представителите неотдавна одобри законопроект за обезпечаване на съкращения на разноските в подмяна на увеличение на лимита на дълга. В понеделник Байдън предложения четиримата водачи на Конгреса в Белия дом на 9 май, с цел да обсъдят въпроса.

Йелън сподели предходната седмица на политическата конференция Cap-to-Cap във Вашингтон: „ Конгресът би трябвало да гласоподава за повишение или прекъсване на лимита на дълга и би трябвало да го направи без условия и не би трябвало да чака до последната минута. Вярвам, че това е съществена отговорност на водачите на нашата нация да създадат това. “

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР