Министърът на финансите Асен Василев обяви, че двете служебни правителства

...
Министърът на финансите Асен Василев обяви, че двете служебни правителства
Коментари Харесай

Асен Василев изригна: Двете правителства на Румен Радев не са свършили работа за 1 стотинка!

Министърът на финансите Асен Василев разгласи, че двете служебни държавни управления на президента Румен Радев, които управляваха страната от началото на август 2022 година до 6 юни 2023 г, не са " свършили работа за една стотинка " във връзка с териториалните проекти за обективен преход на трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил. Заради тяхната небрежност България е изгубила 97 млн. евро през 2022 година, обезпечени от Европейския съюз за транформация на трите района, в това число за обезпечаване на различна заеност на работещите там.

По думите на Василев това е единствената загуба от на средства от еврофондовете за предходната година. Той беше изслушан в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание по отношение на напредъка на оперативните стратегии, съфинансирани със средствата на Европейски Съюз, Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и ръководство на риска от загуба на евросредства.

На въпрос от депутата от ГЕРБ Галя Желязкова каква е загубата на средства за предходната година по оперативните стратегии, в които огромният дял от съфинансирането е от Европейски Съюз, а останалата е от държавния бюджет, финансовият министър сподели, че загуба има единствено във ВиК бранша, само че тя е включена в справката за тази година.

Василев добави рецензията си към служебните кабинети във връзка с териториалните проекти за обективен преход, а точно, че нито е говорено с хората в трите въглищни района, нито е направена нужната тактика за развиването им за асимилиране на средствата по проектите. От това безучастие имало заплаха да се изгубят към 860 млн. евро финансиране от Европейски Съюз. Увери обаче, че срещите и разискванията с кметовете по места са почнали и ще приключат в края на август 2023 година и идейните планове ще бъдат приключени и признати до края на годината.

По отношение на средствата по оперативните стратегии, които би трябвало да бъдат разпределени до края на годината, Василев посочи, че 556 млн. евро са под риск, от които 188 млн. евро по оперативна стратегия " Транспорт ", към 150 млн. евро по оперативна стратегия " Околна среда ", 126 млн. евро по " Региони в напредък " и други Обясни, че направена инвентаризация е открила и къде има заместващи планове, които могат да бъдат употребявани.

По отношение на парите по новите оперативните стратегии (за интервала 2021-2027 г.) има риск в бранш " Земеделие ", тъй като директните заплащания на повърхност са почнали през май, което поставяло под риск всички заплащания към земеделците. Според него има риск и за погашение на средства за дребни планове, като общият размер е на стойност 50 млн. евро.

В отговор на въпрос на Деница Симеонова от " Продължаваме промяната - Демократична България ", която попита дали България ще успее да получи втория транш по ПВУ в размер на 724 млн. евро, финансовият министър посочи, че сега предоговарят изплащането на средства на няколко стадия, тъй че парите да могат да бъдат усвоени.

" От всички 66 ограничения, които трябваше да бъдат изпълнени до декември 2022 година от служебното държавно управление, ние заварихме изпълнени единствено 33 ограничения ", посочи Василев и уточни: " 16 от тези 33 ограничения са свързани със законопроекти, 12 са импортирани в Народното събрание и се движат с друго движение и ще бъдат признати до края на септември, 3 ограничения ще бъдат изпълнени тази седмица с гласувания на Народното събрание, 3 ограничения са свързани с завършване на законопроекти. Има и един признат законопроект, който обаче не дава отговор на условията и би трябвало да бъде отворен и преразгледан още веднъж. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР