Министърът на финансите Асен Василев е спокоен за приемането на

...
Министърът на финансите Асен Василев е спокоен за приемането на
Коментари Харесай

Асен Василев спокоен за приемането на бюджета - всички били доволни

Министърът на финансите Асен Василев е спокоен за приемането на бюджета за идната година. Това демонстрират думите му пред публицисти в Благоевград, където разяснява контрактуваните в петък на работна среща с представители на Движение за права и свободи и ГЕРБ корекции . Такива били направени само в финансовата стратегия - вместо плануваните 12 милиарда лв., са се разбрали финансовите разноски да са 10 милиарда лв. или с 25 % повече по отношение на тазгодишната.

" Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са извънредно удовлетворени . Знаете, резервира се 125 % на учителските заплати, забележителното са увеличени парите за просвета и висше обучение. В културата също има доста нарастване на парите - има 15 % нарастване на стандартите , настрана има 28,5 млн. лв., които са за действителна активност по методика на Министерството на културата ", уточни Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

Относно финансирането за общините, Асен Василев сподели, че в никакъв случай не е делил и няма да дели общините на " наши " и " ваши ". " Винаги критериите са били едни и същи ", сподели Василев.
 Сглобката оцеля, схванаха се за дерогацията и бюджета
Сглобката оцеля, схванаха се за дерогацията и бюджета

ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи са се обединили към няколко съществени точки

В държавната стратегия са заложени 1 милиарда лв. за общински планове , сходно на Фонд за общински планове през 2022 година В този 1 милиарда лв. има съответни параметри, с които общините могат да аплайват. Асен Василев изяснява, че настояването на ГЕРБ/СДС е описът с планове да бъде признат със закона за бюджета, което не е проблем, само че проблем би бил за общините и дали биха били подготвени с плановете си до приемането на бюджета.

Финансовият министър не изключва обаче да бъдат направени и спомагателни корекции .
 Бюджетна комисия не одобри измененията в данъчните закони
Бюджетна комисия не одобри измененията в данъчните закони

Йордан Цонев даде поръчка за промени на второ четене

Пълното рухване на дерогацията за съветския нефт от 1 март 2024 година не би следвало да се отрази на българския пазар, спокоен и тук е Асен Василев. Няма съображение на този стадий и да се покачват цените на горивата у нас . Забраната за експорт от 1 януари, касае съветския нефт, което просто щяло да форсира прекосяването към неруски нефт.

Според Василев с прави опити да всява боязън.
 Балансът в проектобюджета за 2024-а се крепи на 2 милиарда лв. от Булгартрансгаз
Балансът в проектобюджета за 2024-а се крепи на 2 милиарда лв. от Булгартрансгаз

Правителството желае да вдигне бюджетните разноски за 2024-а с 10.8 милиарда лв.. А доходи?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР